A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a hűtési technológiák alkalmazási lehetőségeiről szervezett „TANULJUNK EGYÜTT!” szakmai napot 2019. november 29-én az IREKS-STAMAG Kft. komáromi, IREKS Vevő Központjában.


Az egy napos gyakorlatorientált program keretében a résztvevők megismerkedhettek a késleltetett kelesztés, a kelesztés-megszakítás technológiák iparban jól használható módozataival, mindezt színvonalas helyszíni bemutató keretében is végigkövették a tészta készítésétől a kisütéséig. Ezen kívül termékfejlesztési javaslatok és szemléletformáló, hasznos ötletek is megosztásra kerültek.

Mint kiderült, a gyártási folyamatok racionalizálhatóbbá válnak a hideg tésztavezetésnek köszönhetően, mivel a termelés nem korlátozódik a hajnali órákra. A dolgozók előző nap elkészíthetik a kisütésre váró tésztaadagokat, így a technológia megoldással szolgálhat a sütőipar egyik legnagyobb problémájára, a munkaerőhiányra. Mindez akár a termék minőségi javulását is eredményezheti, valamint kitörési pont is lehet, amennyiben a termékskála bővítés vagy a franchise rendszerű terjeszkedés a cél.

A különböző hűtési technológiákat, mint a 3-4 órás és a 20 órás kelesztés késleltetés, a kelesztve fagyasztást, a kelesztés nélkül fagyasztott üzemi hőmérsékleten való felengedést és programozott felengedést, valamint elősütött fagyasztott technológiát a baguett, császárzsemle, croissant termékek elkészítésén keresztül mutatták be a tréninget vezető szakemberek. A program során kitértek a gyakori technológiai és sütési hibákra, a különböző tésztavezetés feltételeire és az összetevők minőségének fontosságára.

A programon való részvétel a kamarai tagok számára ingyenes volt, a korlátozott létszám keret végett 10 fő sütőipari szereplőnek tudtuk a részvételét biztosítani. A vélemények alapján egyértelműen látszott, hogy a program kifejezetten hasznos volt az olyan szereplőknek, akik a fent bemutatott technológiák bevezetését egyelőre még csak tervezik, de ugyanolyan hasznosnak találták azok is, akik már alkalmaznak hűtési technológiát és a további hozzákapcsolható praktikus gyakorlati megoldások iránt érdeklődtek.


(NAK/Domán Tamara)