`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága kétszer kétnapos, a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témakörét felölelő, gyakorlatorientált programot szervezett a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának Konzervtechnológiai Tanszékén.


A „TANULJUNK EGYÜTT!” program első eseményére november 22-23. között került sor. A 24 fő résztvevő rövid bemutatkozása után első nap a másnapi gyakorlatok minél jobb megértését megalapozó előadásokat hallhattak a résztvevők. Először az élelmiszerek – kiemelve a zöldség- és gyümölcskészítmények – romlási folyamatairól, az azokat okozó mikrobákról szereztek részletes ismereteket, majd a hőkezelésről, mint tartósítási eljárásról, továbbá a kisüzemi méretek között is jól alkalmazható berendezésekről hallhattak előadást. A nap zárásaként pedig hasznos információkkal bővíthették ismereteiket az adalékanyagokról, azok hatásairól, előnyeiről és hátrányairól.

A második nap már teljes mértékben a gyakorlatról szólt, melyet két csoportra osztva (külön gyümölcs- és zöldségfeldolgozó) végeztek. Míg a gyümölcsfeldolgozással foglalkozók lekvárkészítéssel, az ahhoz használható pektinfajtákkal, különböző receptek kipróbálásával foglalkoztak, addig a zöldségfeldolgozást végzők megismerkedhettek a húzatás szerepével, technikájával, valamint a hőkezelés méretezésével. A gyakorlatok mindkét csoportnak érzékszervi bírálattal ért véget, mely során kiértékelték az általuk elkészített termékeket.

A program második modulja december 5-6-án zajlott, ahol a résztvevők tovább bővíthették ismeretüket a zöldség- és gyümölcskészítmények területén. A rendezvény első napján elméleti előadások keretében bemutatták az aszalás és a szárítás alapjait, illetve a melléktermékek felhasználhatóságának lehetőségeit. Az előadók hangsúlyozták, hogy a fogyasztói réspiacok kiszolgálására adhatnak megoldást a különleges alapanyagok, illetve jelentős polifenol-tartalommal és antioxidáns kapacitással rendelkező törkölyök (pl. alma, homoktövis, fekete bodza) készítményekben történő felhasználása, rostdúsítás gyanánt. Felhívták a figyelmet a csomagolás lényegére, vagyis hogy ne jusson be semmi a termékbe, ugyanakkor megakadályozza, hogy értékes összetevők (pl. aroma) kijussanak a környezetbe. Így az ideális csomagolóanyag és csomagolási megoldás tekintetében fontos, hogy a termék jellegzetességéhez illeszkedő megoldás kerüljön kiválasztásra, mindezt a megfelelő marketing hatással kombinálva.

Mindemellett a hazai és a nemzetközi élelmiszer-előállítást érintő szabályozások ismerete elengedhetetlen, így az előadások között ezek is részletesen bemutatásra kerültek, különös tekintettel az élelmiszerek jelölésének önkéntes és kötelező elemeire. Annak ellenére, hogy a végső fogyasztóhoz vagy a végső fogyasztót közvetlenül ellátó helyi kiskereskedelmi létesítményekbe közvetlenül a gyártó által, kis mennyiségben szállított élelmiszerek esetében (kistermelői élelmiszerek) − ideértve a kézműves élelmiszereket is – a tápérték adatok jelölése nem kötelező, abban az esetben, ha ezt önkéntesen megteszi az előállító, akkor a 1169/2011/EU rendelet előírásait be kell tartania. Ehhez segítségképpen kiszámításra került egy több összetevőből álló gyümölcskészítmény tápanyag összetétele. A higiénia és az élelmiszer-biztonság elveinek betartása minden élelmiszer-előállító számára kötelező, így ehhez is segítséget kaptak tagjaink. A program zárásaként a részvevők a Szent István Egyetem kísérleti laboratóriumában többféle zöldség- (savanyúságok, krémek), illetve gyümölcskészítmény (lekvárok, levek) előállítását ismerhették meg.

Bízunk benne, hogy szakmai programunk során tagjaink mindennapi munkájuk során is alkalmazható hasznos ismerettel és termékfejlesztésük során hasznosítható új ötletekkel gazdagodtak.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória és Szőke Rita)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám