Gabona- és édességipar

Szaloncukrokat, fényfüzéreket, és azok árusítását vizsgálta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

 

A fogyasztóvédelmi hatóság november végén kezdte meg a karácsonyi ellenőrzéseket, a legtöbb vásárló ekkor keresi fel az üzleteket, az áruházláncok pedig számtalan árengedményt, akciót hirdetnek. A szakemberek országosan összesen 881 üzletben ellenőrizték az eladási és az akciós árak feltüntetését. A helyszínek 35 százalékánál találtak hiányosságot, ami kismértékű javulást jelent a megelőző évek átlagosan 40 százalékos eredményeihez képest. Az ellenőrzést végző járási hivatalok több mint 700 alkalommal próbavásároltak, a leggyakoribb probléma az akciósnál magasabb áron való értékesítés volt.

Az üzletek értékesítési gyakorlatának fogyasztóvédelmi ellenőrzése mellett az NFM akkreditált laborjában szaloncukrokat is vizsgáltak. Harmincféle szaloncukor közül csupán egy esetében nem érte el a csokoládé-bevonat aránya a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt mértéket.

A fogyasztóvédelmi hatóság intézkedett arról, hogy a kifogásolt szaloncukor és a nem megfelelő fényfüzérek lekerüljenek az üzletek polcairól. A fogyasztóvédelmi ellenőrzések karácsonyt követően is folytatódnak.

(NFM)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok