Első szakmai összejövetelüket tartották a FIT4FOOD projektben részt vevő magyarországi szakemberek.


Magyarország az Agrárminisztérium, a korábbi nemzetgazdasági, jelenlegi pénzügyi tárca és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával sikeresen pályázott az Európai Unió Horizon2020 keretében elindult Fit4Food2030 projekt (Coordination and Support Action to support the development and implementation of the European Commission’s FOOD 2030 Policy) keretein belül létrehozható nemzeti „Food Policy Lab” működtetésére. A „Policy Lab”-ot az Agrárminisztérium által jelölt koordinátorok, azaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának és az Agrárgazdasági Kutatóintézet kollégái működtetik.

E lehetőségen keresztül más régiók, országok (Flandria, Hollandia, Litvánia, Norvégia, Olaszország, Románia) „Policy Lab”-jával együttműködve bekerült Magyarország hozzájárul az EU FOOD2030 elnevezésű stratégiai keretrendszerének fejlődéséhez. A Fit4Food2030 projekt eredményeire támaszkodnak majd a politikai döntéshozók Magyarországon, más tagállamokban, valamint az Európai Bizottságban.

A projekt keretében az élelmiszerellátási-lánc érdekelt feleinek részvételével 2018. szeptember 12-én tartották meg a „A jövő kihívásaihoz alkalmazkodó hazai élelmiszer-ellátó rendszer – vízió és megoldások” című első szakmai workshopot. A munka során megvitatták a hazai ellátórendszer erősségeit és gyengeségeit, jövőbeli kihívásait, valamint a lehetséges megoldási elképzeléseket. A megbeszélés eredményeiről folyamatosan beszámolunk a nak.hu-n.


(nak.hu)