`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. október 11-én a „TANULJUNK EGYÜTT!” program keretében kenősáruk gyártásáról tartott workshopot a résztvevő tagok számára.


A rendezvény helyszínét a Szent István Egyetem biztosította, ahol 15 fő – köztük kistermelő, egyéni vállalkozó, vagy akár napi több ezer kiló húst feldolgozó közepes méretű cég is – részvételével zajlott az ingyenes szakmai program. Az első előadás egy részletes összefoglalót tartalmazott a kenősárugyártás technológiájáról, melyen kifejezetten az emulzióképzést és ezen belül a zsír a vízben emulzió tulajdonságait, a májas termékek élelmiszerkönyvi meghatározását és változásait, a zselatinképződés kémiai tulajdonságait, a nyersanyagválasztás főbb szempontjait és a hidegen illetve a melegen töltést ismertették az Egyetem szakemberei. A következő előadás már a workshop keretében gyártandó májasok gyártástechnológiájára és a leggyakrabban felmerülő hibákra fókuszált. A szükséges nyersanyagok és technológiai folyamatok részletes ismertetése, illetve az egyes technológiai hibák bemutatása mellett példákat és ötleteket adott a májas termékek és a hurka készítéséhez is.

A résztvevők ezután csoportmunkában a gyakorlati programmal folytatták a napot, amely keretében a korábban részletezett májasok ipari és kisüzemi körülmények közt is kipróbálható gyártástechnológiájával ismerkedhettek. Az alapreceptúra szerint a kenőmájashoz egyenlő arányban adtak májat, húst és zsírt.  A csoportok mindegyike ettől eltérő arányok szerinti recept alapján készítette el a termékét (pl. nagyobb máj arány, nagyobb hústartalom, vagy zsírmennyiség), az így elkészített termékek a termékfejlesztés során leggyakrabban előforduló hibák valamelyikét reprodukálták. A résztvevők saját kezűleg végezhették el az alapanyag hőkezelésétől kezdve akár a fűszerek adagolását, de bárki kipróbálhatta a kutterelést vagy az alapanyagok és késztermékek hőkezelés utáni veszteségének számolását és visszamérését is, üzemi körülmények között.

A termékek főzése, visszahűtése, visszamérése után érzékszervi bírálat céljára előkészítették és mindenki meg is kóstolhatta a friss májasokat. A workshop utolsó előadásán az Egyetem oktatói kiértékelték az elkészített termékeket és termékfejlesztési, illetve gyakorlati tanácsokkal is segítettek.

A résztvevők a tanfolyam révén olyan szakmai kapcsolatokra és tapasztalatokra tettek szert, melyek minden bizonnyal pozitív hatással lesznek a jövőbeni tevékenységükre. Összességében hasznosnak ítélték meg a programot, kiemelve a gyakorlati ismeretek alkalmazhatóságát.
– A szakemberek bemutatták az elméletet és a gyakorlatban is elkészítették a terméket, ami alapján mi is megcsináltuk a májast. Nyilván ebből mindből tanultunk, és én azt látom, hogy a felkészültségük maximális és ezt a maximális tudást tudják átadni nekünk – említette az egyik résztvevő a program kapcsán.


(NAK/Eckert Zoltán és Honti Péter)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám