A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. (HEPA) a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára első alkalommal szervezett beszállítói workshopot és fórumot, a georgiai Tbilisziben.
A NAK eltökélt szándéka, hogy élelmiszeripari tagságunk számára kézzelfogható segítséget nyújtson az exporttevékenységük fejlesztése érdekében. E célból a NAK, a HEPA és a tbiliszi magyar nagykövetség együttműködésében részvételi lehetőséget kínáltak 12 kamarai élelmiszeripari tag számára, akiknek az élelmiszeripari workshop keretében importszabályozást érintő tájékoztatást, beszállítói találkozót, árubemutatót, B2B lehetőséget, valamint a magyar élelmiszeripari tudás promócióját biztosították.
Éder Tamás, a NAK alelnöke is tájékoztatta a megjelenteket
A beszállítói fórum célja volt, hogy számos magyarországi cég számára teremtsenek lehetőséget a georgiai piac megismerésére és az ottani bemutatkozásra. Ehhez olyan vállalatok jelentkezését várták, akik elsősorban prémiumtermékekkel szeretnének az ország és a régió piacain megjelenni. A fórumon számos élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő vállalkozás képviseltette magát (baromfi-, sertés-, marha-, vadhús-előállítás, gluténmentes élelmiszerek, szörpkészítés, édesipari termékek, tojástermékek, italporok). A négynapos program keretében a tbiliszi magyar nagykövetségen egy teljes napon át tartott a magyar cégek bemutatkozása.
A georgiai program tanulsága, hogy elsősorban minőségi, magasan feldolgozott élelmiszerekre van kereslet. A helyszínen elhangzott tájékoztatás alapján a georgiai fél egyszerű engedélyezési eljárást alkalmaz a magyar cégek termékeivel szemben. Már most is számos termék bevitele engedélyezett, többek között számos állati és növényi eredetű élelmiszer.
A NAK és a HEPA a kedvező tapasztalatokra építve a jövőben hasonló konstrukcióban, további fórumokat szervez a magyar élelmiszeripari vállalkozások számára.
(NAK/Racskó Tamás) (fotó: nak.hu)