Az Európai Parlament kedden hozzájárult az uniós-ukrán kereskedelmi megállapodás módosításához, amely bezárja a kiskaput az unióba érkező, olcsó ukrán csirkemell importja előtt.


Az Európai Parlament november 26-i ülésén a képviselők 444 szavazattal, 128 ellenszavazat és 74 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban Ukrajnát teljes kereskedelmi megállapodás tiszteletben tartására kérik. A Győri Enikő EP-képviselő által előterjesztett állásfoglalás hozzáteszi: az unióba érkező összes terméknek az élelmiszerbiztonsági és egészségügyi előírásokat is be kell tartania. A baromfihúsra vonatkozó új előírás szerint a csonttal és csont nélkül érkező csirkemell ezentúl egyazon vámkontingesbe tartozik, és mindkét húsfajta importja hozzáadódik az Ukrajnából az unióba vámmentesen behozható baromfihús-mennyiséghez. Ha az ukrán export elérte a vámmentes mennyiség határát, onnantól kezdve a további kivitelért vámot kell fizetnie az ukrán exportőrnek.

A 2016-os uniós-ukrán kereskedelmi szerződés módosítására azért volt szükség, mert egy ukrán termelő egy, a szerződésben maradt kiskapu kihasználásával nagy mennyiségű csirkemellet exportált az unióba vámmentesen – a baromfihús pedig az uniós gazdálkodók megélhetése szempontjából kulcsfontosságú termék. Az unió korlátozza a vámmentesen behozható csirkemell mennyiségét, azonban a csontos csirkemell egy bizonyos fajtájára nem volt ilyen korlátozás. Ilyen típusú csirkemellt exportált az ukrán termelő. (2016 és 2018 között csaknem tizenötszörösére emelkedett az ukrán csontos csirkemell behozatala az EU-ba. Az ukrán csirkemell ára is jóval az uniós alatt volt. Ukrajna az EU külkereskedelmének 0,9 százalékáért felelős. 2016-ban és 2017-ben az Ukrajnából behozott baromfihús az uniós baromfihús-összimport 1,1 százalékát tette ki.)

– A módosítással garantáljuk, hogy az uniós termelők védettek lesznek a túlzott csirkemell-behozatal ellen. Ukrajnának a jövőben tisztességes szellemben kell együttműködnie az unióval, az uniónak pedig a kiskapuk bezárásán kell dolgoznia. Az ukrán exportőröket a teljes kereskedelmi egyezmény betartására kérem, amelybe az egészségügyi és növényegészségügyi előírások tiszteletben tartása is beletartozik – mondta Győri Enikő.

A módosított szerződés a tanácsi jóváhagyást és az ukrán ratifikációt követően lép életbe.


(forrás: EP)