Magyarországra is szállítottak marhahúst arról a lengyelországi vágóhídról, ahol az éj leple alatt mozgásképtelen, beteg állatokat vágtak – írta a Euronews. A nak.hu érdeklődésére a hírt a NÉBIH is megerősítette. De a húsok nem kerültek egyetlen hazai üzletbe, intézménybe sem!


Beteg marhákat vághattak le illegálisan egy lengyel vágóhídon, ezeket a rejtett kamerás felvételeket a TVN 24 tévéadó mutatta be - közölte az Euronews. Riportjuk szerint a láthatóan beteg, állni is képtelen állatokat éjszaka vitték az üzembe, hogy elkerüljék a hatóságok figyelmét. Utóbbiak 9,5 tonna húst találtak, amiből 2,5 tonnát exportált a már bezárt üzem. Pawel Niemczuk hatósági főállatorvos azt mondta, hogy a gazdaság tulajdonosa, aki eladta a beteg marhákat és a vágóhíd dolgozói ellen folyik a büntetőeljárás. A rendőrségi nyomozás után az ügyészség egészen biztosan vádat emel. A lengyel hatóságok igyekeznek kideríteni, hogy más vágóhidakon történt-e hasonló illegális vágás.

Az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst a vágóhídról, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése. Lengyelország és Magyarország mellett érintett Észtország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Németország és Szlovákia. A lengyel kormány kedden az EU élelmiszerbiztonsági jelzőrendszerén keresztül értesítette a tagállamokat a veszélyről. Az Európai Bizottság élelmiszerbiztonsági szakértőket küld Lengyelországba, hogy ellenőrizzék, hogyan kezelik a problémát.

Az Eurostat adatai szerint Lengyelország az Európai Unió hetedik legnagyobb marhahús-előállítója. 2017-ben több mint 550 ezer tonna marhahús és abból készült termékek hagyták el a lengyel üzemeket, a mennyiség 85 százalékát exportálják. 2013-ban hasonló botrány rengette meg az európai élelmiszer-biztonságot: akkor lóhúst találtak több, hivatalosan kizárólag marhahúsból készült, Írországban és az Egyesült Királyságban előállított termékben.

Frissítve, 09:48-kor: A nak.hu érdeklődésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt közölte, hogy az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk alapján az érintett vágóhídról mintegy 290 kg termék érkezett hazánkba. A NÉBIH haladéktalanul megkezdte a nyomonkövetési vizsgálatot. Ennek alapján a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz. Az ügyben Európa-szerte, és itthon is folynak a nyomonkövetési vizsgálatok.


(forrás: Euronews/nak.hu)