Sorrendben 27. alkalommal kerül sor a Budapest Borfesztiválra 2018. szeptember 6-9. között. Az esemény középpontjában a balatoni borvidékek lesznek.


„A” borfesztivál – a szőlész-borász szakmában így tekintenek a Budapest Borfesztiválra. Mint azt Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke az idei, szeptember 6-9. közötti esemény felvezető sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy a rengeteg hazai hasonló jellegű rendezvény közül a hagyománya és az állandó magas szakmai színvonala miatt emelkedik ki. Hozzátette, a rendre több tízezres látogatói szám pedig komoly inspirációt jelent a borászoknak, borászatoknak, hiszen a bemutatott és kínált borok kedvező fogadtatása azt jelzi, hogy van igény a minőségi borokra.

Az idei fesztiválon – amelyen közel 200, hazai és külföldi kiállító lesz jelen – pedig a Balaton körüli borvidékek borászatai kerülnek fókuszba. Ahogy azt a főszervező Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, ezzel a cél kettős: egyfelől a balatoni régió a legdinamikusabban fejlődő hazai területek közé tartozik, így indokolt bemutatni a sokszínűségét, így a borkultúráját is, másfelől pedig a fesztivál látogatói – amelynek 30-30 százaléka külföldi, illetve vidéki magyar – figyelmébe a borturizmuson keresztül ajánlják ezt a vidéket. Így tehát az érdeklődők sok mindent megtudhatnak a balatoni borokról és borászatokról, a helyi gasztronómiáról és kikapcsolódási lehetőségekről.

Most a balatoni borokat is kiemelten ajánlják a látogatók figyelmébe

 

A Budapest Borfesztiválon hagyományosan tovább folytatódnak a különleges és népszerű szakmai programok. A Pár Borpár keretein belül izgalmas összehasonlító kóstolók várják a vendégeket. Magyarország legszebb borait vonultatja fel a VinAgora Taste of Hungary, a VinAgora Nemzetközi Borverseny érmes tételeiből összeállított borválogatás. A Butlers Borkvíz Bárban a játékos kedvűek borral kapcsolatos tudásukat tesztelhetik, és garantált ajándékkal gazdagodhatnak. Ezek mellett a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága – a hamisítás elleni küzdelem és a tudásmegosztás jegyében – több játékos feladattal áll az érdeklődők rendelkezésére. Az agrártárca 2018-at a Kékfrankos évének nyilvánította, így az egyik játék egy kis kóstoló, melyen keresztül a Kékfrankosból készült borok bemutatásával, adott borvidékek termőhelyi sajátosságait is megismerhetik a résztvevők. A Balatonra koncentrálva a tó körül termő legjellegzetesebb fajták tipikus illatjegyeit is megismerhetik majd egy érdekes illatfelismerő játékon keresztül.

A borfesztivált megelőző első szakmai rendezvény már hosszú évek óta a Boregyetem, mely idén szeptember 3-án, hétfőn lesz a MOM Kulturális Központban. A fesztivál „Balaton MOST” programjára építve a Boregyetem is a tó körüli jellegzetes fajtákkal, borászokkal, szakmai szervezetekkel ismerteti meg az érdeklődőket. Egy nagyon izgalmas témát is boncolgatnak majd: mely fajtáknak van jövője a Balaton körüli borvidékeken, gondolva a betegségekre és a klímaváltozásra.

A programokról részletesebben itt lehet olvasni.


(nak.hu/RF) (fotó: flickr.com)