`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. október 16-17-én oltós alvasztású sajtok készítése, sajthibák feltárása témakörében rendezett ingyenes szakmai programot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél.


A program célja az volt, hogy a már sajtkészítési gyakorlattal rendelkező tagokat megismertesse a félkemény sajtok készítésének helyes gyártástechnológiájával és a sajtminőséget befolyásoló tényezőkkel. A programon összesen 10 fő vett részt, köztük olyan sajtkészítők, akik már több mint 5 éves gyakorlattal rendelkeznek.
Az előadók kiemelték a hallgatóság számára az oltós alvasztás főbb lépéseit és a késztermék jellegét befolyásoló tényezőket, köztük a leggyakrabban előforduló hibákat, továbbá a résztvevők megismerkedhettek a sajtok érzékszervi bírálatának alapjaival is. A két napos tanfolyamon megjelentek elismerően nyilatkoztak az előadók felkészültségéről.

– A tanfolyamot összességében nagyon jónak, színvonalasnak éreztem. Az előadók felkészültek, lelkesek, türelmesek, és nagyon kedvesek voltak. Érződött a munkájukon, hogy nem csak egy kötelező letudandó kört teljesítenek, hanem szívből jövő céljuk a segíteni akarás, végső soron a szent ügy, a tejesek értő és tudó táborának gyarapítása – mondta az egyik résztvevő.

A szakértők olyan technológiai sajátosságokra, kritikus pontokra hívták fel a résztvevők figyelmét, amelyek során kiemelten fontos a helyes gyártástechnológia ismerete és a helyes gyakorlat alkalmazása, hogy a kívánt eredményt érje el a feldolgozó. Az MTKI szakemberei készséggel válaszoltak a jelenlévők által feltett minden kérdésre, további praktikus tanácsokkal ellátva a már gyártói tapasztalattal rendelkező sajtkészítőket.

A gyakorlat során – Erjedési lyukas sajt (Trappista) gyártása példáján – a résztvevők olyan információkat (sajthibák és azok okai) kaptak, amelyek segítségével termékeiket magasabb minőségben tudják majd a jövőben előállítani. A szakértők végigkalauzolták a résztvevőket a teljes gyártási folyamaton, kiemelve az egyes lépések fontosságát, illetve kockázatait.


(NAK/Polczer K.)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám