Immár 32. alkalommal rendezik meg 2019. szeptember 5-8. között a Bábolnai Gazdanapokat, amely ezúttal a 79. OMÉK társrendezvénye. A NAK saját standján és szaktanácsadói információs pontján várja az érdeklődő gazdálkodókat.


A Magyar Mezőgazdaság Kft., mint szervező mellett rendezőként a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, valamint Bábolna város és a régió is igyekszik még vonzóbbá tenni ezt a négy napot a szakma számára. A rendezvényen 210 kiállító jelenik meg és közel 20 000 négyzetméteren várja az érdeklődőket. A kiállítás súlypontját az öntözés és annak gépesítési háttere, valamint a mezőgazdasági gépek és berendezések képezik. Ezen kívül számos más, mezőgazdasághoz köthető termék és szolgáltatás, valamint az oktatáshoz és kutatáshoz kötődő intézmények is jelen lesznek. A mezőgazdasági mozgógépek bemutatásának hagyományához hűen, idén az Agrotec Magyarország Kft. biztosít traktor-tesztvezetési lehetőséget a látogatóknak a Gazdanapokon. Az innovatív technológiai megoldások képviseletében drónbemutatót is megtekinthetnek az érdeklődők az Agro-Way Kft. jóvoltából.

A Bábolnai Gazdanapok a 2019. szeptember 26-29. között, a HUNGEXPO területén megrendezendő 79. OMÉK egyik társrendezvénye. Az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter a megnyitón elmondta, hogy ez az esemény az agrárgépészeti szakma legnagyobb hazai eseménye, és nem lehetett kérdés, hogy egy ilyen nagy múltú agrárgépészeti expót az OMÉK társrendezvényének válasszanak.

- A magyar mezőgazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van - mondta az agrárminiszter a 32. Bábolnai Gazdanapok csütörtöki megnyitóján. Nagy István hozzátette, az agrárvállalkozások akkor lehetnek versenyképesek, ha gyakorlatukba átültetik a legkorszerűbb módszereket, ezért a jövő a precíziós gazdálkodásé.

A miniszter kiemelte: az agrárgazdaság korszakváltását Magyarország digitális agrárstratégiája segíti, amely elsőként készült el Európában. Továbbá a minisztérium a nemzedékváltásra is kiemelt figyelmet fordít, mivel a gazdatársadalomban az 55 év felettiek aránya meghaladja az 50 százalékot, míg a 35 évnél fiatalabbak aránya mindössze 6,1 százalék. Nagy István elmondta, a nemzedékváltó mezőgazdasági termelőket segítő Fiatal gazda programban több mint 40 milliárd forintos támogatásról született döntés 1040 gazdálkodó beruházásaihoz kapcsolódva. A fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása című pályázaton 1300 kérelmező több mint 15 milliárd forintot kapott.

A Gazdanapok keretén belül rendezik meg a Smartfarm Konferenciát, amelyen a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az öntözés témakörei kerülnek fókuszba. Fő cél, hogy az elmélet találkozzon a gyakorlattal, így a konferenciasátor melletti bemutató téren a gyakorlatban is megtekinthetik a látogatók, miről beszélnek az előadók. A gazdák számára ingyenes szaktanácsadást biztosítanak a precíziós gazdálkodás, talajvizsgálat, nedvességgazdálkodás és nyilvántartási jelentési kötelezettségek témakörében. A rendezvény egyik kiemelt programja a szakképző intézmények szervezett látogatása. Szeptember 6-án, pénteken „Szakiskolai Napot” tartanak, amelyen 14 intézmény mintegy 650 diákja látogatja meg a kiállítást. A Gazdanapok életében első alkalommal megrendezendő program célja, hogy vonzóvá tegye a mezőgazdaságot a fiataloknak.

A megnyitón a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Zászlós Tibor mezőgazdaságért felelős alelnök (fenti képen, a kép bal oldalán) mondott köszöntőt.
– Bábolna neve fogalom az agráriumban. Több évtizedes múltú állami gazdasága és komoly állattenyésztési múltja révén már rég felrajzolta magát az ország mezőgazdasági térképére, és hírnevét a Bábolnai Gazdanapokkal tovább nemesíti. Nagy érdeme, hogy lépést tart az idővel. A mostani rendezvény során például átfogó képet kínál a legkorszerűbb gépkínálatról, vetőmag-, műtrágya- és növényvédőszer-választékról, de teret ad a jövő agrárgenerációját oktató egyetemeknek is a bemutatkozásra. A modern technológiákhoz a legmagasabb szintű szaktudást is hozzá kell érlelni. Az agrároktatási és felsőoktatási intézmények fontos feladatot látnak el, égető szükség van a fiatalokra a magyar agráriumban. Digitális tudásuk és fogékonyságuk az újra sok lehetőséget kínál számukra a mezőgazdaságban: munkahelyet, megélhetést, jövőképet, a magyar vidéknek pedig megtartó erőt, kitörési pontot – jegyezte meg.

Zászlós Tibor hozzátette, a NAK szervezőként vagy támogatóként minden olyan rendezvényen jelen van, amelynek a magyar mezőgazdaság, a hazai gazdatársadalom áll a középpontjában. A Bábolnai Gazdanapokon a kamara így saját standdal vesz részt, és idén szaktanácsadói információs pontot alakított ki, ahol kamarai tanácsadók állnak a gazdák rendelkezésére.
– A NAK-nál tudatosan törekszünk arra, hogy az innovatív megoldások a hazai gazdák számára is ismertek, hozzáférhetőek legyenek. A magyar mezőgazdaság az egyik leggyorsabban fejlődő az Európai Unióban, ezt a felívelő folyamatot saját eszközeinkkel igyekszünk támogatni. A kamara szervezésében zajló mezőfalvi álló- és mozgógépes szabadtéri agrárkiállítás-sorozat, a NAK Szántóföldi Napok alatt mindig bebizonyosodik, hogy a gazdák nyitottak az új megoldások, technológiák iránt. A mezőgazdaság, a precíziós gazdálkodás okos megoldásait ezúttal a Bábolnai Gazdanapok közönsége is láthatja, és ha továbbra is élénk marad az érdeklődés, várjuk Önöket jövő májusban Mezőfalván, a IV. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n is, ahol az éghajlatváltozás agráriumot érintő problémái, illetve az azokra adandó válaszok állnak a fókuszban, továbbá az öntözésfejlesztés és a mezőgazdasági vízgazdálkodás kérdésköre. Ezek a rendezvények nem egymás vetélytársai, sokkal inkább egymás kiegészítői. Arra törekszünk, hogy minél inkább behálózzák Magyarországot, lefedjék a teljes hazai gazdatársadalmat, az ország minden régiójába elvigyék az információkat, a tudást, amely hozzájárul a magyar mezőgazdaság versenyképességének és eredményességének biztosításához – tette hozzá.

 


Díjazottak

A megnyitó után miniszteri különdíjat vehetett át a kukorica-betakarító adapterek magyar fejlesztésében elért eredményekért a Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. kapta a talajművelő eszközök gyártása és az utánpótlás-nevelésben elért eredményeiért. A rendezők és szervezők különdíját az Agrotec Magyarország Kft. vehette át.(AMC/nak.hu) (fotó: AMC)