`

Július 1-je óta több mint háromezer hektár parlagfüves területed derítettek fel, a mentesítés elmaradásáért kiszabott bírság összege eléri a 12 millió forintot. A NÉBIH emellett tájékoztató kampányt is indított.

 


A földtulajdonosok és földhasználók kötelessége a földjeik parlagfű-mentesítése, amely még most, a parlagfű-szezon közepén is hatásos. Aki a védekezési kötelezettségét elmulasztja, 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírsággal sújtható – mondta Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese szeptember 8-án, a dunakeszi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón.
Mint mondta, a hatóságok július 1-je óta több mint hárommillió hektár területet ellenőriztek, melyből háromezer volt parlagfűvel fertőzött, a kiszabott bírság összege eléri a 12 millió forintot. Hozzátette, a földtulajdonosok és földhasználók jogkövető magatartása, a hatóság felderítő tevékenysége mellett a civil összefogás, az Országos Polgárőr Szövetség szemléletformáló kampánya is rendkívül fontos a parlagfű elleni küzdelemben.
A védekezésre évente többször is szükség van, azok a földhasználók, akik kötelezettségüknek még nem tettek eleget, a hatóság felderítéséig még megtehetik. Ez annál is fontosabb, mert egy növényről több tízezer, 20-40 évig csíraképes mag jut a földbe. Az FM és a Belügyminisztérium együttműködésében rendőrségi helikopterek segítik a parlagfű elleni hatósági munkát. Helikopterről olyan helyszíneken is fel tudják mérni a fertőzöttséget, ahová gépjárművel, vagy gyalogosan igen nehéz eljutni, így nagyobb lehet a felderítési arány.


Jordán László, a NÉBIH növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettese elmondta, hogy míg az amerikai kontinensről származó gyomnövény rendkívül jól érzi magát a Kárpát-medence éghajlati viszonyai között, addig a parlagfű természetes ellenségei nem érkeztek meg a távoli kontinensről, egyetlen ellensége van, mi, emberek. A parlagfű nem csak a mezőgazdaságnak és a növényvédelemnek okoz károkat, de jelentős közegészségügyi hatása is van, amely okok miatt kötelező ellene védekezni. A hatóságok felderítik, bemérik a fertőzött területeket, a tulajdonost vagy földhasználót kötelezik a mentesítésre, szükség esetén bírságolnak, és közérdekű védekezést rendelnek el.
A NÉBIH nagyon fontosnak tartja a felvilágosító munkát, ezért a társadalom minden tagját próbálják megszólítani és tudatosítani mindenkiben a parlagfű okozta problémát. Játékos ismeretterjesztő kiadvánnyal hívják fel a kisiskolások figyelmét, a termelők számára pedig képzéseket szerveznek a hatékony megelőzés érdekében. Jordán László véleménye szerint a parlagfű okozta problémán csakis a széles körű összefogás segíthet, ezért is üdvözlendő az Országos Polgárőr Szövetséggel való 2015-ben indult együttműködés.


Az 56 ezer fős tagsággal rendelkező Országos Polgárőr Szövetség „Polgárőrök a Parlagfűmentes Településekért” címmel szemléletformáló kampányt hirdetett, melynek népszerűsítésébe több fiatal, sikeres sportolót is bevont. Egyikük, a sajtótájékoztatón is jelen lévő, fiatal kora ellenére számos nemzetközi sporteredménnyel – köztük ifjúsági olimpiai bajnoki cím, világcsúcs, világkupa – büszkélkedő Péni István olimpikon sportlövő, aki családi és baráti érintettsége nyomán is szívesen segít a felvilágosító, megelőző munkában.


(forrás és kép: FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám