Megnyílt a 31. Bábolnai Gazdanapok, amelynek díszvendége Hollandia. A kiállítás középpontjában a precíziós gazdálkodás, valamint a betakarítás gépesítése és a talajmunkák állnak.


Tavaly elmaradt, idén már nem, így 2018. szeptember 4. és 8. között 31. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapok eseményt a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok területén.

Mint köszöntőjében Haál Gábor, a ménesbirtok igazgatója elmondta, 1977, az első rendezvény óta hagyományt és értéket teremtettek. Ezt szerinte jól jelzi, hogy a kezdeti, közel 30 résztvevős kiállítói létszám 2018-ra majd’ 200 lett, és többen – magyarok, külföldiek egyaránt – visszajáró vendégek.
Megjegyezte, minden eddiginél szélesebb körű szakmai program várja a látogatókat. Láthatók lesznek a mai kornak megfelelő mezőgazdasági erő- és munkagépek, amelyek a legmodernebb technológiát mutatják be. Kiemelt figyelmet kap a kiállítás négy napja alatt a precíziós gazdálkodás a „SMARTFARM” precíziós növénytermesztési konferencia, kiállítás és gyakorlati bemutató jóvoltából, amelynek szándéka a versenyképesség növelését célzó innovatív technológiák, és ezek gyakorlati alkalmazásának bemutatása.

Haál Gábor büszkén tette hozzá, hogy anno Bábolnán elsőként volt élő, gyakorlati gépbemutató, ami azóta is változatlanul a kiállítás látványos eleme maradt. Mint mondta, a jelentős gépforgalmazók, gépgyártók és szakmai szervezetek évről évre meghatároznak egy tematikát, amelyre felfűzik a gyakorlati gépbemutatót. A szervezők idén a betakarítás gépesítésére és a talajmunkákra fókuszálnak. Hozzátette, továbbá minden egyéb mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást bemutatnak, valamint jelen lesznek az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények is.

Ebben az évben a kiállítás díszvendég országa Hollandia lesz. A holland konzulátus szakember-találkozót szervez a kis- és középvállalkozások számára, ezzel is segítve a két ország gazdasági kapcsolatait. René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete köszöntőjében azt emelte ki, hogy a két ország mezőgazdasága tanulhat egymástól – például Bábolnán is –, anélkül, hogy egymás piaci pozícióját veszélyeztetnék. Mint mondta, országa a második legnagyobb mezőgazdasági exportőr a világon, továbbá az egyik legtermelékenyebbnek és leginnovatívabbnak is számít, és az ezeket elérő tudást szívesen átadják. A nagykövet szerint Magyarországon a gyakorlatból számos mezőgazdasági kutatás fejlődik ki, és Hollandia pedig ezeket a kutatási eredményeket is igyekszik alkalmazni.

Köszöntőjében Győrffy Balázs, a NAK elnöke is a kezdetekre utalt. Mint mondta, ahogy annak idején, úgy most is hasonló problémák foglalkoztatják a bemutatón résztvevőket, csak már egészen más irányból közelítik meg azokat. Megjegyezte, a gazdálkodók és a szakemberek körében méltán népszerű, nagy hagyományokkal rendelkező Bábolnai Gazdanapok történetében mindig is kiemelt figyelmet kaptak a mezőgazdasági gépek, illetve a növénytermesztés, ezen belül is a kukoricatermesztés.
– Egy hónapja, ahogy itt, Komárom-Esztergom megyében, úgy országszerte is komoly várakozásokkal, bizakodva tekintettek a gazdálkodók az idei kukoricatermésre. Aztán az augusztusi időjárás keresztül húzta a számításokat, az aszályos időjárás miatt a korábbi becsléseknél 10-30 százalékkal alacsonyabb lehet a termés. A közel egy hónapos aszályt pedig egy olyan időszak zárta le, amikor egy-két nap leforgása alatt havi-másfél havi csapadékmennyiség zúdult a nyakunkba. Az elmúlt évek időjárása minden szkeptikust meggyőzött arról, hogy életünk része lett a klímaváltozás. Ennek hatásaival pedig számolnunk kell, a következményeire fel kell készülnünk, a termésbiztonság növelése kulcsfontosságú feladatunk. A termésbiztonság javítása terén az idén komoly lépést tettünk: májusban elindítottuk az Európában egyedülálló országos jégkármérséklő-rendszerünket. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A rendkívüli időjárás ellenére a nyár közepéig országos szinten az összes mezőgazdasági kárbejelentésen belül éves szinten több mint felére-harmadára csökkent a jégkár aránya – mondta.

A NAK elnöke hozzáfűzte, a termésbiztonságot tekintve a másik kiemelten fontos terület az öntözés. Erre az augusztusi időjárás ismételten felhívta a figyelmet.
– A mezőgazdasági területeinknek még a legaszályosabb években is csak a 2 százalékát (az uniós átlag negyedét), 80 ezer hektárt öntözünk. Számításaink szerint a jelenlegi öntözött terület nagyságát 20 éven belül legalább egymillió hektárra kell emelni. Enélkül elképzelhetetlen a fehérjeprogram megvalósítása, vagy az intenzívebb és jövedelmezőbb tevékenységekre, például a szántóföldi növénytermesztésre történő átállás. Ebből a szempontból is előremutató és üdvözlendő, hogy idén Hollandia a Bábolnai Gazdanapok díszvendége. Bár az ország egészen más adottságokkal rendelkezik, mint hazánk, de így is kiváló tapasztalatokat szerezhetünk a holland szakemberektől. Ezúton is tisztelettel köszöntöm a holland kollégákat, bízom benne, hogy hasznos és kellemes időtöltésben lesz részük.

Győrffy Balázs úgy vélte, egy felmérések szerint a következő 30 évben az agrárgazdaság lesz a világon az egyik legdinamikusabban változó nemzetgazdasági ág, így oda kell figyelni azokra a trendekre, amelyek meghatározzák majd a következő időszakot.
– A jövő mezőgazdaságának alapja tehát a tudásintenzív technológiák használata, és a precíziós gazdálkodás ezek közül mindenképpen kiemelkedik. Ez a fajta gazdálkodási mód már jelen van, és egyre meghatározóbb lesz a jövőben. A kamara eddig is és ezután is elkötelezett volt és lesz abban, hogy ezek a technológiák napi gyakorlattá váljanak, először csak információként, majd pedig alkalmazott eljárásokként épüljenek be a magyar agrárgazdaság mindennapjaiba.

A Bábolnai Gazdanapokat Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár nyitotta meg. Többek között megjegyezte, a magyar agrárium 2010 óta jó irányba indult el, szinte minden területen érzékelhető a fejlődés. Mint mondta, a termelékenységben és hatékonyságban Hollandia élen jár, és ugyan a magyar mezőgazdaság még nem tart ezen a szinten, viszont jelzi, hogy hova kell eljutni.

 

Képgaléria a megnyitóról

 


Bábolnai NAK-stand

A kiállításon a NAK standja is megtalálható. Itt a Komárom-Esztergom megyei szervezet munkatársai várják szaktanácsadásokkal a gazdálkodókat, illetve megismerhetőek a kamara telekommunikációs, energetikai szolgáltatásai, valamint a jégkármérséklő-rendszerrel is lehet ismerkedni. Emellett megyei termelők is várják portékáikkal az érdeklődőket.(nak.hu/RF) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)