A 31. Bábolnai Gazdanapok keretében SMARTFARM elnevezésű konferencia is zajlik, amelynek központi témája a mezőgazdasági digitalizációja, a precíziós gazdálkodás minél szélesebb körű meghonosítása.


A mezőgazdaság versenyképességének megőrzése érdekében elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás eredményeinek mielőbbi adaptálása, ebben pedig nem szégyen más országoktól tanulni – mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön, a Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett SMARTFARM konferenciát megnyitó.
Hozzátette, szemléletformálás, az újra való nyitottság és bátorság kell ahhoz, hogy a precíziós technológiák segítségével a mezőgazdaságot is a 21. századba „húzzuk át”. Szerinte a kormány agrárdigitalizációs stratégiája segíthet ebben.

Nagy István szerint ez azért is fontos, mivel a hazai gazdák más technológiai színvonalat szoktak meg s egyebek közt más termesztési kultúrában nevelkedtek. A tárcavezető megjegyezte, fontos, hogy a kormányzat az Európai Unió közös agrárpolitikájában olyan célokat fogalmazzon meg, amelyek elérésével a technológiai fejlesztések elérhetővé válnak a magyar gazdák számára. Úgy vélte, minden erővel azon kell lenni, hogy termelők versenyképessége javuljon, ehhez pedig elkerülhetetlen a modern technológiák sikeres és mihamarabbi alkalmazása.
– Ebben a folyamatban nem szégyen tanulni holland barátainktól – fogalmazott a miniszter a kiállítás díszvendégére, Hollandiára utalva. – Az agrárium digitalizációja bizony ma a legfőbb kérdés az ágazatban!

– A precíziós technológiák után a mezőgazdaság negyedik fázisát kell megvalósítani, amelyet a tudás megfelelő alkalmazása jellemez – fejtette ki előadásában az eseményen Juhász Anikó az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta, ebben a fázisban a puszta technológia alkalmazása helyett egy összehangolt rendszerben kell értékelni és a versenyképesség érdekében felhasználni az adatokat. Az előadásban elhangzott: a folyamatot nagyon komolyan gondolják a közös agrárpolitika megalkotásában résztvevők is, amely további ösztönzőket jelent a továbblépéshez a gazdáknak és a közigazgatásnak egyaránt.

A precíziós növényvédelem eredményeiről és lehetőségeiről beszélt Gyuricza Csaba. A NAIK főigazgatója kifejtette: Magyarország egyelőre gyerekcipőben jár a precíziós technológiák alkalmazása terén, de „képesek vagyunk gyorsan tanulni és előrelépni”. A főigazgató előadásában konkrét növényvédelmi eljárásokat ismertetett.


(forrás: magyarmezogazdasag.hu)