Az eddig odaítélt pályázatok révén Magyarország üvegházi termesztőfelület-kapacitása megduplázódott. Az új veresegyházi üvegház is ebbe a körbe tartozik.


Nagy István agrárminiszter egy veresegyházi üvegházi beruházás átadásán elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a kertészeti ágazat fejlesztésére kiírt pályázatok keretében az irányító hatóság mostanáig több mint 71 milliárd forint sorsáról határozott, ami csaknem 4500 kérelem támogatását jelenti. A kertészeti ágazat nagy élőmunka-igénye növeli a foglalkoztatást és a vidék népességmegtartó erejét, az ott élők életminőségét. A tárcavezető kitért arra, hogy az odaítélt támogatásokból többek között ültetvénytelepítés, gomba- és hűtőházépítés, fejlesztés, kertészeti gépbeszerzés, gyógy- és fűszernövény-termesztés, üveg- és fóliaház-építés, fejlesztés valósulhat meg.

Az agrárminiszter beszélt arról, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása tavaly több mint 300 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12 százaléka. Az ágazaton belül a friss zöldségek kibocsátása közel 180 milliárd forintot tett ki. Hozzátette, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében a 2014-2020 közötti időszakban mintegy 1300 milliárd forint használható fel, ennek során az élőmunka-igényes ágazatok támogatása kerül előtérbe, mint például az állattenyésztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás.

Pásztor Béla polgármester arról beszélt, hogy ez a vállalkozás mind a településnek, mind az országnak igen hasznos, szeretné, ha továbbra is fennmaradna. Hozzátette, hogy nem a szavak, hanem a tettek számítanak. Márkus Zsolt, a Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 2018-ban már a magyar piacra adták el kapacitásuk 70 százalékát és csak 30 százalékot külföldre. Hozzátette, hogy a mostani fejlesztés egy 1,5 milliárd forintos projekt, ami félmilliárd forintos állami támogatással valósul meg és növeli az üvegház-kapacitásukat.

Magyarországon eddig megszokott, hagyományos hidrokultúrás üvegházi kertészkedés mellett a Veresi Paradicsom Kft. számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. A termelő beruházás mellett, a vállalkozás saját forrásából ezért megvalósít egy oktatási és szemlélet-formálási célú kísérleti üvegházat is. A kutatás-fejlesztési, valamint látogatóközpontnak szánt épületben lehetőség nyílik a különböző termesztési technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerésére, tévhitek eloszlatására az üvegházi termesztéstechnológiával szemben, fajtakísérletek végzésére a Kárpát-medence klímatikus viszonyaira alapozva, a paradicsom beltartalmi értékeinek kutatására, illetve kereskedelmi célú marketingkutatásra, valamint folyamatos oktatási tevékenység, tudás és technológia-transzfer végzésére.

Spektrális LED alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F tevékenység még nem zajlik sehol a világon, így az ünnepélyes keretek között zajlott üvegház átadást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Dr. György László fővédnökségével a Veresi Paradicsom Kft., a Tungsram Operations Kft., valamint a Szent István Egyetem háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére a Veresi Paradicsom Kft. meglévő kapacitásának rendelkezésre bocsátásával.


(MTI)