A NAK 2018 végén megtartott dinnyetermesztési roadshowjának egyik kiemelt célja volt, hogy korszerűsítési javaslatokat mutasson be a termelőknek.


Magyarországon öt nagyobb görögdinnye-termőkörzetről beszélünk általában, így a termeléshez igazodva ezekhez kapcsolódó helyszíneken került megrendezésre a kamara Magyar dinnyetermesztés jövője című dinnyeszakmai roadshow-ja, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületével együttműködve.

A rendezvénysorozat öt színhelyén egy szakmai blokk keretében vázoltuk fel az országos, regionális és nemzetközi termelési tapasztalatokat, az egyesület működését, a spanyol szakmai tanulmányút összegzését, valamint a növényvédelem aktualitásait. Ezt kiegészítve került sor minden helyszínen konkrét termék- és fajtabemutatókra. A roadshow egyik kiemelt célja volt, hogy korszerűsítési javaslatokat mutasson be a termelőknek.

Figyelni kell a piacot és azt kell termelni, amit elvárnak! A fogyasztó a szezon elejétől a végéig minőségi terméket szeretne vásárolni. Ma már nem lehetünk versenyképesek rövid, 2-3 hetes betakarítási idővel, a szezont egészen szeptember végéig el kell látni termékkel. A szezonhosszabbítás ma már elérhető 3-4 eltolt ültetéssel, illetve különböző tenyészidejű fajták és technológiák bevezetésével. A jól szervezett ültetési és betakarítási terv ugyanis kiküszöböli az időszakos túltermelés problémáját.

A minőség egyre nagyobb elvárás mind itthon, mind külföldön. Az elmúlt évek marketingprogramjai kedvezően hatottak a hazai fogyasztásra, ami jó alapot jelent az utóbbi időszakban csökkent exportpiacaink visszaszerzéséhez. A jó termelési feltételek mellett elengedhetetlen feladat a termelői szerveződés fejlődése, ami mind a termelés, mind az árukezelés szempontjából kiemelten fontos. A megfelelő piaci igények ellátásához ugyanis megfelelő logisztikai háttér szükséges. A NAK ezen működő rendszerek feltérképezésére egy spanyolországi tanulmányutat is szervezett a nyár elején, amelynek tapasztalatai is meg osztásra kerültek a termelői körzetekben.


(NAKlap/2018. decemberi szám)