`

2018-ban a termőföld hektáronkénti átlagára közel másfél millió forint volt – derült ki 2019-es Agrotax Iránytűből. Az elemző cég erre az évre is közel 10 százalékos áremelkedést jelzett előre.


Az Agrotax Kft. az előző évek után a 2018-as termőföldpiaci árak elemzését is elvégezte, és a tavalyi esztendő után idén is közreadta az eredményeket. Mint Sáhó Ákos, a cég ügyvezetője a február 28-i sajtótájékoztatón elmondta, a 2018-as adásvételi folyamatokat egy precízebb módszertannal vizsgálták, ugyanakkor a pontosabb kép miatt az előző évek elemzését ezzel a módszerrel újra elvégezték. Ahogy fogalmazott, mostani a 2019-es Agrotax Iránytűben a 0,5 hektárnál kisebb területű szőlő és gyümölcsösök vételár-adatait már nem vették figyelembe, mert a felépítmények miatti magas árukkal túlzottan nagy hatást gyakoroltak az átlagos árakra, ezért torzították a valós helyzetet.

Tavaly 19563 adásvételt, illetve 684 településen 1387 megfigyeléssel haszonbérleti tranzakciókat vizsgáltak. Sáhó Ákos megjegyezte, az egy évvel ezelőtti árprognózisuk pontos volt: akkor 10 százalék körüli növekedést jeleztek a szántóknál, valamivel többet a többi művelési ágnál, és ezek be is váltak.

Az adatok ismertetése során elhangzott, hogy tavaly egy hektár termőföld országos átlagára 1,437 millió forint volt, ami 12 százalékkal magasabb a 2017-es átlagárhoz képest. A drágulás felhúzta Észak-Magyarország régióban is az árakat, és végre átlépték az egymillió forintos hektáronkénti szintet. A vevők a termőföld hektárjáért átlagosan 1,117 millió forintot fizettek. A legmagasabb országos átlagár a Dél-Alföldön (1,757 millió forint/hektár) alakultak ki. A régiók sorrendjét Budapest vezette 3,1 millió forintos hektáronkénti átlagárral. Az egyedi rekord, a legmagasabb átlagár Békés megyében született, ahol 1,969 millió forintot adtak egy hektár földért, míg a legalacsonyabb átlagos földár Nógrád megyében született (994 ezer forint/hektár). 2018-ban a legtöbb föld a Dél-, illetve Észak-Alföldön cserélt gazdát (régiónként 5800, illetve 5500 hektáros forgalom), amely az éves országos forgalom több mint 40 százalékának felelt meg.

Az Agrotax Iránytű 2019 részletes, valamennyi művelési ágra kiterjedő adatai innen letölthetőek.

A 2019-es folyamatokat pedig majd közel egy év múlva ismertetik. És Sáhó Ákos ismét „jósolt”: mint mondta, a birtokméret-optimalizáció miatt további áremelkedés valószínűsíthető, így éves mértéke 10 százalék körül alakulhat 2019-ben is. Azaz a 2018-ashoz hasonlóan keresleti piac valószínűsíthető. Ugyanakkor, tette hozzá, a keresleti viszonyokat befolyásolhatja egy esetleges – hitelintézetek által nyújtandó – termőföld vásárlásra szóló finanszírozási konstrukció. Szerinte a NAK kezdeményezésre az Országgyűlés által tavaly decemberben elfogadott és idén januártól hatályos földforgalmi törvényi változások is hatással lehetnek a 2019-es árakra.

Sáhó Ákos üdvözölte, hogy meghagyták a piaci ármegközelítést, ellenben újdonságként beemelték a jövedelemtermelő-képességhez viszonyított árkontrollt (kamarai kezdeményezésre a gazdálkodó 20 év alatt elérhető profitját tesztüzemi adatok és átlaginfláció figyelembevételével kalkulálják, és ahhoz viszonyítva vizsgálják az adott vételár mértékét).
– Mivel eddig a termőföldek értékesítésénél nem volt – a föld jövedelemtermelésére alapozott – árkontroll, ezért számítására sem alakult ki elfogadott szakmai gyakorlat. Cégünk három éve végez hozamalapú saját számítást, amelyben a bérleti díjat (ami tükrözi a megtermelt jövedelemből való osztozás mértékét) alapvetően hozamnak tekintjük, amit bérbeadáskor a két független fél piaci alkuja alakítja ki. Szakmai tapasztalatunk alapján az a véleményünk, hogy a bérleti díj szintén reális kiinduló adat lehet a jövedelemtermelő-képesség kiszámításánál. Ugyanakkor, mint minden adat – beleértve az inflációt, a termék piaci árát és a költségeket is –, a bérleti díj is az ország különböző területein igen eltérően alakulhat. Sőt, közeli települések között is lehet markáns különbség, de piaci áralku eredményeként az egyik leghitelesebb mutatója a termőföld profittermelésének – jegyezte meg Sáhó Ákos.


(nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám