A Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet és a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége megtartotta hagyományos baromfi világnapi tanácskozását.

 

A mezőgazdaság és azon belül a baromfiágazat az egyik legfontosabb szektora a magyar gazdaságnak, ezt támasztja alá, hogy 2018-ban a baromfiágazat adta az agrárium kibocsátásának több mint 14 százalékát. A baromfiágazat külkereskedelmi mérlege 150 milliárd forinttal zárt tavaly – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkár a Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, valamint a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége által szervezett, a baromfi világnap alkalmából rendezett szakmai konferencián, pénteken.

Arról is beszámolt, hogy a baromfi állatjóléti támogatási programoknak köszönhetően tavaly 14,7 milliárd forintot fizettek ki az ágazat szereplőinek támogatására. Ugyanerre a célra idén összesen több mint 13 milliárd forintot irányoztak elő. A pályázati felület áprilisban nyílt meg, a baromfitartók eddig 2300 kérelmet nyújtottak be. A minisztérium – szintén de minimis formában – olyan új támogatási forma bevezetésén dolgozik, amelyet az ágazati szereplők foglalkoztatási alapon vehetnének igénybe.

Feldman Zsolt elmondta, hogy a piaci és fogyasztási kilátásokat tekintve optimistán ítéli meg a baromfiágazat jövőjét. Az államtitkár szerint minden feltétel adott a hazai baromfiszektor teljesítményének további növeléséhez. Előnyt jelent, hogy vallási és más okokból a termékek iránti kereslet kevésbé korlátozott, és a baromfihúsok az egészséges élelmiszerek közé tartoznak. Ugyanakkor az állategészségügyi tényezők növelhetik a kockázatokat, mint ahogy ezt a 2016-2017-es madárinfluenza-járvány is bebizonyította. A piaci lehetőségeket bővíthetik azok a megállapodások, amelyeket több ázsiai országgal köt(ött) a kormány. Ilyen a magyar baromfitermékek exportjával kapcsolatos egyezmény Kínával és Japánnal, de hasonló céllal tárgyalások folynak például Thaifölddel is. 

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke kiemelte, hogy az afrikai sertéspestis Kínában történő megjelenése miatt a sertés- és a baromfihús ára is emelkedni fog.
– Ha a fogyasztó elvárja az ágazat szereplőitől, hogy egészséges, környezetvédelmi szempontból megfelelően előállított, állatvédelmi szempontból megfelelően létrehozott terméket tegyünk az asztalára, akkor az ágazat is elvárhatja, hogy a fogyasztó ilyen világpiaci helyzetben empátiával forduljon a piaci szereplők felé és fogadja el az ágazat szereplőtől a megnövekedett költségek érvényesítését a fogyasztói árban – mondta az áremelkedésről és a baromfiágazat működését befolyásoló jogszabályokról.


(MTI)