Magyar banki részvétellel jött létre az első európai vízügyi pénzalap, amely többek között a mezőgazdaság és az élelmiszeripar hatékonyabb vízfelhasználását segítő technológiákat kíván finanszírozni.


Ötmilliárd forint kezdő tőkével elindult az első európai vízügyi pénzalap, a Water Impact Fund a Magyar Fejlesztési Bank csoportjához tartozó MFB Invest Zrt. befektetésével és a Susterra Capital Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. kezelésében.

Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója a budapesti Víz Világtalálkozón tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az összesen 200 millió euróra tervezett kockázati tőkealap elsősorban olyan vállalkozásokba tervez befektetni, amelyek hozzájárulnak a globális vízügyi problémák megoldásához, mint a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés vagy a hatékonyabb ipari vízfelhasználás. Hozzátette: az alap létrehozásával MFB célja a társadalmi felelősségvállalás, a finanszírozás mellett technológiák kifejlesztését is ösztönzik, amelyek fenntartható környezeti hatást fejtenek ki.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az alap kezdetben Magyarországon, a további befektetők belépése után pedig a hazai kihelyezések preferenciája mellett a közép-európai régióban, a lehetséges ázsiai befektetők belépése után közvetve az ázsiai régióban tervezi kihelyezni a tőkét. Az alap futamideje 10 éves, amelyből 5 év a befektetési, és 5 év az exit periódus, a várható éves hozam 12 százalék.

Tóth Bence, a Susterra Capital Partners ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az alap elsősorban a víz- és szennyvíziparban, valamint egyéb vízintenzív szektorokban növekedési potenciállal, fenntartható üzleti modellel rendelkező vállalkozásokba akar befektetni, amelyek hozzájárulnak a globális vízügyi problémák megoldásához. Szintén fontos célnak nevezte a jelentős vízfelhasználónak számító iparágak – mint a mezőgazdaság, vagy az élelmiszeripar – hatékonyabb vízfelhasználásának előmozdítását, különös tekintettel az aszály okozta gazdasági károk megelőzésére.

 


Magyar találmány

Magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be a Víz Világtalálkozón, az organikus adalékanyag javítja a talaj vízháztartását.
– A folyadékot a talaj felszínére permetezik, ahol a cseppek a talajból távozó vízpára egy részét magukhoz vonzzák és visszaalakítják vízzé – mondta Vattay Richárd, a Water&Soil Kft. igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán, hangsúlyozva, hogy a termék a párolgási veszteséget csökkenti.
A magyarországi klimatikus viszonyok között a párolgási veszteség meghaladja a talajba bekerülő vízmennyiség több mint 40 százalékát, az észak-afrikai országokban 60 százalék fölötti ez az érték. Hozzátette, hogy a most bemutatott talajkondícionáló készítménnyel az öntözés nélküli mezőgazdaságban 10-30 százalékos termésnövekedést lehet elérni, az öntözéses gazdálkodásban pedig az öntözővíz akár 30-50 százalékát meg lehet takarítani.


GGGI: Londonból Budapestre

Magyarországon nyit európai központi irodát a Globális Zöld Növekedési Intézet (Global Green Growth Institute - GGGI), az erről szóló együttműködési megállapodást Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára és Frank Rijsberman, a GGGI európai irodájának főigazgatója írta alá a Budapesti Víz Világtalálkozón. Az intézethez 2016-ban csatlakozott Magyarország, az irodát Londonból helyezik át Budapestre. A GGGI célja, hogy a világban a klímavédelem mellett egyre inkább elterjedjen a környezetbarát, úgynevezett zöld alapú gazdasági fejlődés, ennek keretében törekednek arra, hogy ezen a területen is minél inkább működjenek együtt a fejlett és fejlődő országok. A GGGI és Magyarország az elmúlt években három sikeres projektben működött együtt, egy Ugandában, egy másik a Nyugat-Balkánon zajlott le, a harmadik esetben  Vajdaságban közösen vizsgálják meg a klímavédelem helyzetét.(MTI)