Az Európai Parlament (EP) mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottsága (COMAGRI) április elején szavazott az egységes közös piacszervezésre, a KAP Stratégiai Tervre, valamint a horizontális rendeletre vonatkozó saját módosítási javaslatcsomagjáról. A javaslatok szerint maradna a 100 ezer eurós támogatáskorlát, de eltörölnék a degressziót és jobban ösztönöznék a kis- és közepes gazdaságok finanszírozását. Az éghajlat- és környezetvédelmi szempontok mellett az állatjólét is nagyobb hangsúlyt kapna.


A legvitásabb kérdések a KAP Stratégiai Terv rendeletjavaslat esetében merültek fel. A COMAGRI javaslata alapján megmaradna a 100 000 eurós támogatáskorlát, az elvonás alapjául szolgáló (támogatási) összeg csökkentését ugyanakkor nem a bérköltségek 100%-ával, hanem csupán 50%-ával tennék lehetővé. A 60 és 100 ezer euró közötti fokozatos elvonás, azaz degresszió bevezetését pedig törölnék a rendeletből.

A közvetlen támogatások min. 5%-át kellene redisztributív kiegészítő jövedelemtámogatásra, azaz a kis és közepes gazdaságok támogatására fordítani. A fiatal gazdák a nekik járó kiegészítő jövedelemtámogatást pedig a benyújtást követően legfeljebb 7 évig vehetnék igénybe.

Éghajlat- és környezetvédelmi célokra az I. pilléres források 20%-át, a II. pillér forrásainak 30%-át fordítanák. Az I. pilléres új támogatási eszközt, azaz az öko-rendszereket kiterjesztenék az állatjólétre, illetve ide tartoznának az EFA teljesítések és a tápanyaggazdálkodási eszköz (Farm Sustainability Tool) használata is, mivel ezeket törölnék a kondicionalitásból.

A horizontális rendelet vonatkozásában a COMAGRI javaslata alapján a mezőgazdasági válságalapot a KAP büdzsén kívüli, további uniós forrásbevonással kell létrehozni a termelőket érő piaci instabilitások kiegyenlítésére., 1,5 milliárd euróig feltölthető kerettel. A termelők ugyanakkor nagyobb mértékű büntetésre számíthatnának, amennyiben nem teljesítik a kondicionalitásban foglaltakat. Az ismétlődő jelleggel mutatkozó hiányosságok esetén 10%-os (a jelenlegi 5%-os helyett), az akaratlagos szabályszegésekért akár 15%-os forráselvonás is járhatna.

Az egységes közös piacszervezés kapcsán a mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottság képviselői a készletgazdálkodásra és a termelési mennyiség csökkentésre vonatkozó rendszer kiterjesztésére, egy közös uniós agrárpiaci megfigyelőrendszer kialakítására, valamint a szőlőtelepítéshez kapcsolódó engedélyezési rendszer határidejének 2050-ig történő meghosszabbítására tettek javaslatot.

Arról, hogy a COMAGRI javaslatai az Európai Parlament elé kerülnek-e továbbtárgyalásra, az Elnökök Értekezlete (tagjai: EP elnök, képviselőcsoportok vezetői) dönt a májusi EP választások után.

További részletek itt és itt.

 


Csak 2020 után!

Szinte bizonyosra vehető, hogy az közös agrárpolitika tervezett változásai csak 2020 után lépnek érvénybe. Jóllehet, Phil Hogan uniós agrárbiztos kitart amellett, hogy a jövő év végéig megszülethet a megállapodás, más uniós tisztségviselők és az európai parlamenti képviselők kételyeket fogalmaznak meg. Matt Carthy, az EP mezőgazdasági bizottságának egyik tagja szerint a vita várhatóan nem zárul le mielőtt az új EP és Európai Bizottság megkezdi működését, ráadásul a következő agrárbiztos is nyilván hallatni kívánja majd hangját a tárgyalásokon. (independent.ie)
(nak.hu)