Országos hírek

A nak.hu és a NAKlap megyebemutató sorozata augusztusban Pest megyével foglalkozik. A megye egyik különleges családi gazdasága a szőlészettől a vendéglátásig sok mindenben érintett.


Ceglédhez mindig is hozzátartozott a szőlőtermesztés és a borászat, a környék egyik legismertebb borásza pedig egyértelműen Kökény Benő lett, aki a családi gazdaságban már több mint harminc éve foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel.

A szakember gazdálkodó családban nőtt fel és bár apja állatorvosnak szánta, számára nem volt kérdés, hogy a mezőgazdasági technikumot végezze el. Eleinte a mezőgazdaság nem elsődleges tevékenység volt, de állatokat tartva kiegészítésként mindig kötődött hozzá. A Ceglédbercel feletti szőlőtelepítésről 1986-ban ismerősöktől hallott. Sokat nem gondolkodva be is lépett az akkor alakult szőlőtermesztő szakcsoportba. A rendszerváltáskor a Kökény család a terjeszkedés mellett döntött és felvásárolta azok szőlőültetvényeit, akik nem akartak hosszabb távon foglalkozni vele. Körülbelül 5 hektárnyi szőlőt szedett össze és belevágtak a borkészítésbe is a Gödöllői-dombság déli lankáin, meszes-löszös talajokon. A remek adottságú termőhelynek köszönhetően az ültetvények minden évjáratban kiváló alapanyagot biztosítanak a Cserszegi fűszeres, a Rajnai rizling, a Chardonnay, a Zöld Veltelini, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon és a Zweigelt fajták készítéséhez, összesen évi 50-60 ezer palack mennyiségben.

Időközben további földvásárlás és telepítés, egy szőlőfeldolgozó építésével, valamint egy tanya átalakításával megalapították a mostani gazdaság alapját. A család jelenleg nagyjából 18 hektáron szőlő, 6 hektáron meggy, valamint nagyjából 40 hektáron szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik. Kökény Benő fontosnak tartja, hogy klasszikus családi gazdaságról van szó. Lánya a vendéglátás mellett fiatal gazdaként szőlő- és gyümölcsgazdálkodást folytat, veje a gépek felelőse, fia a szántóföldi gazdálkodás mellett, párjával együtt szállásadással foglalkozik.

Ma már a Kökény és Fia Családi Borászat a portára betérő látogatók számára egyre szélesebb körű szolgáltatást nyújt. Miközben folyamatban van napelem telepítése, a további tervekről Kökény Benő elmondta, hogy a legfontosabb feladat a megtermelt áru – most főleg a meggy – eladásának újragondolása. Szóba jöhet akár egy saját feldolgozóüzem létrehozása is, mert az biztos, hogy a jó minőség megtalálja a piacát, de a lényeg az, hogy ne – vagy csak kismértékben – függjenek másoktól, illetve a kereskedőktől.


(nak.hu/Andó Patrik) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei