Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. Most a MAGOSZ és a NAK minden magyar gazdálkodót arra buzdít, hogy online írják alá a kérdőívet; csatlakozásukkal pozitívan befolyásolhatják székelyföldi gazdatársaik jövőjét.


A magyar Országgyűlés néhány hete ötpárti határozatban támogatta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. A kezdeményezés elindításáért az SZNT hat évig pereskedett az Európai Bíróságon. A parlament egyúttal felhívta az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarok figyelmét, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák. A törvényhozás felhívására a MAGOSZ és a NAK is az ügy mellé állt. Az aláíróíveket 61 651 gazdálkodó írta személyesen alá 11 nap alatt.

A mostani helyzetben pedig a NAK és a MAGOSZ az online aláírásra buzdít mindenkit. A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.

Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. A kezdeményezés sikere a következő évtizedekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét.

Egymillió aláírás összegyűjtése esetén az ügyet az Európai Bizottság a munkarendjébe illeszti, és elindíthatja az uniós jogalkotási eljárást. Ennek sikeres lezárása esetén akár Székelyföld is lehetőséget kaphat arra, hogy hozzáférjen az uniós strukturális és más alapokhoz, forrásokhoz és programhoz. A NAK-nak és MAGOSZ-nak is fontos a regionális kultúrák sokszínűsége, és azok sajátosságainak fennmaradása a jövő generációi számára.

A kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását. Így a hazai gazdálkodók aláírásukkal elősegíthetik a székelyföldi agrár- és élelmiszergazdaság megerősödését, fejlődését, továbbá a helyi gazdaközösségek egyenlő hozzáférését az uniós agrártámogatásokhoz.

(NAK)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei