Országos hírek

Az agrárgazdaság fejlesztése érdekében – többek között a szakképzésre is kiterjedő – partnerségi megállapodást ír alá a földművelésügyi tárca és az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első embere.


A Fazekas Sándor miniszter és Győrffy Balázs elnök által jegyzett megállapodás megkötésére nem is lehetett volna szimbolikusabb helyet találni, mint a budapesti Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola és Szakiskolát, amely az ország egyik legjobb agráriskolája.
– A jövő korszerű, versenyképes mezőgazdasághoz magas szintű szakképzés szükséges, ehhez pedig össze kell hangolni valamennyi érdekeltnek és szereplőnek a munkáját – mondta a földművelésügyi miniszter.

 

Emelkedő tanulói létszám

 

Fazekas Sándor különösen fontosnak nevezte, hogy egy keretmegállapodás erősíti a tárca és a NAK között a munkát, s ezáltal hatékonyabbá és gyakorlatorientáltabbá válhat a szakképzés. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az agrár-szakképző intézményekben minél több gyerek tanuljon. Emellett erősödjön a felnőttképzés is. Az agrártárca vezetője elmondta, a Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció összefoglalja az agrár- és élelmiszeripar területén a fejlődés lehetőségeit, és megszabja az átalakítás irányait. Legfontosabb célkitűzése az agrár-szakképzés rendszerének megújítása az agrár- és élelmiszergazdaság sajátosságainak figyelembevételével, a duális képzés megerősítésével. A koncepció helyességét szerinte igazolja, hogy a 2016/17-es beiskolázási adatok emelkedést mutattak: a most záruló tanévben 8195-en iratkoztak be az intézményekbe, 2,7 százalékkal többen az előző évinél. 

Győrffy Balázs (balra) és a Fazekas Sándor is elégedetten fogott kezet az aláírás után

 

Felülvizsgált OKJ

 

Győrffy Balázs a megállapodás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a kamarának fontos feladatai vannak az oktatásban, ugyanis a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás és a jogszabályok jelentős szerepet és felelősséget delegáltak a NAK számára a középfokú szak- és felnőttképzésben.
– Törvényben rögzített feladatunk például a középfokú szakképzésben folyó gyakorlati képzés ellenőrzése, a tanulószerződések, együttműködési megállapodások nyilvántartása, ellenjegyzése, a szakmai záróvizsgákra a tagok és az elnök delegálása. Emellett a kamara szervezi a szintvizsgákat, a tanulmányi versenyeket és a mesterképzést. Ennek megfelelően éves szinten négyezer gazdálkodó szervezetnél 6500 tanulószerződés és 1000 együttműködési megállapodás gondozását látjuk el, illetve négyezer tanuló szintvizsgáztatását szervezzük meg. Tavaly több mint 1500 vizsgára delegáltunk tagokat és elnököt, ezeken közel 23 ezer tanuló adott számot tudásáról. Az idei évben pedig a tanulmányi versenyeken 18 szakmában mintegy 500 versenyző vett részt – részletezte a kamara ezzel kapcsolatos tevékenységét.

Szintén fontos lépésnek nevezte, hogy a NAK 2015 óta segíti az agrár középfokú duális képzésben résztvevő, NAK-tagsággal rendelkező gyakorlati képzőhelyeket azzal, hogy a képzést vállaló gazdálkodók igényeire alakított, teljes körű felelősségbiztosítási konstrukciót alakítottak ki, és ezen felül át is vállalják a csoportos tanulói felelősségbiztosítás évi 24 ezer forintos díját. Sőt, tavaly szeptembertől ezt a szolgáltatást kiterjesztették a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő iskolai tangazdaságokra, valamint a felsőfokú duális képzésben részt vevő gyakorlati képzőhelyekre is.
– A felsőoktatási szakképzésben, illetve a felsőoktatási duális képzésben is egyre nagyobb szerepet vállalunk annak érdekében, hogy a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szakember-utánpótlását közvetlenül segítsük, illetve közelebb vigyük a felsőoktatási képzést a munkaerő-piac elvárásaihoz – jegyezte meg. – A hiányszakmák népszerűsítésével kapcsolatban is jelentős munkát folytatunk a pályaválasztók körében. Tolna megyében például 2015-ben sikerrel zárult a NAK szerepvállalással folytatott pék szakmanépszerűsítési program, így önálló pék osztály indulhatott a megyében. Ezt kiterjesztettük más megyékre és szakmákra is, így például a tejipariszakmunkás- és a mezőgazdaságigépész-képzésre. Emellett tagjaink visszajelzései alapján javaslatokat fogalmaztunk meg a képzési rendszer átalakítására: például hogy az Országos Képzési Jegyzékből törölt gépkezelői képzés kerüljön vissza a rövid ciklusú felnőttképzésbe, vagy, hogy a korábban szétválasztott pék-cukrász képzés ismét egyesüljön. Az FM-mel együttműködve pedig most kezdtük el az Irinyi tervhez kapcsolódóan a mezőgazdasági gépész szakmák XXI. századi követelményekhez igazítását, amelynek célja a precíziós gazdálkodás műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai alkalmazásainak bevezetése a szakképzésbe.

Fazekas Sándor ehhez kapcsolódva elmondta, hogy sikeresen lezajlott az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) agrár- szakképesítéseinek 2015 tavasza óta tartó felülvizsgálata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével. Ennek eredményeként 15 szakképesítéssel bővült a mezőgazdasági képzések száma; az oktatásuk már a 2016/17-es tanévtől elkezdődött. Az egyik legjelentősebb új szakképesítésnek nevezte a kistermelői élelmiszer-előállító, és a falusi vendéglátói képesítéseket. A képzés illeszkedik a ,,termőföldtől az asztalig" elvhez. A végzettség kisüzemi élelmiszer-előállítására, értékesítésre, vagyis önellátó gazdálkodásra és vendéglátásra jogosítja fel a munkavállalókat.

 

Megyei megvalósítás

 

A most megkötött egyezség egy keretmegállapodás, a konkrét megvalósítás a kamara megyei szervezetinek feladata. A kontraktus lehetőséget ad arra, hogy minden megyében és a fővárosban közös partnerségi együttműködési megállapodást kössenek a megyei szervezetünk az agrár szakképző iskolákkal, ehhez pedig csatlakozhatnak a gazdálkodók, agrárvállalkozások, önkormányzatok, nemzeti parkok, erdőgazdaságok, szakmai és szakmaközi szervezetek, közvetítve a szakképzésben felmerülő igényeiket.

Győrffy Balázs szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy közelebb vigyék az agrárium szereplőihez a szakképzést, és javaslataik alapján kezdeményezzük az Országos Képzési Jegyzék korszerűsítését, vagy a szakmai és vizsgakövetelmények módosítását a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz köthető mintegy 80 szakmakörben. Erre pedig, mint mondta, egy közelmúltban elvégzett munkaerő-piaci felmérés alapján komoly igény mutatkozik.
– A felmérés szerint az agrárvállalkozások jelentős része fejlődésük egyik legfőbb korlátjaként a szakképzett munkaerő hiányát látják. Véleményük szerint a pályakezdők szakmai felkészültsége és problémamegoldási készsége nem éri el a várt szintet, kevésbé rendelkeznek a termelési folyamatban közvetlenül hasznosítható, gyakorlatközpontú ismeretekkel. Kiemelten fontos tehát, hogy a gazdaság szerelőinek visszajelzései, igényei megjelenjenek a képzésekben, segítve ezáltal az agrárvállalkozások versenyképességének javítását – tette hozzá.

 

 

(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám