Élelmiszer-feldolgozás

Lengyelországban a meggy nyersanyagára 50%-kal haladja meg a tavalyi szintet és a szezon kezdete óta élesen emelkedett. A málna ára is meghaladta az előrejelzéseket.


A meggy betakarításnak lassan vége, a mennyiség pedig 60%-a egy átlagos termésnek – nyilatkozta egy lengyel forrás. Az első előrejelzések alapján még úgy tűnt, hogy a fagykár és a későbbi extrém magas hőmérséklet, valamint az aszály felére csökkentette a termést. Az új telepítésű ültetvényeket viselte meg a legjobban az időjárás.

Ennek eredményeképpen a nyersanyagár elérte a 3,7 PLN/kg-os árat (0,95 USD/kg) a szezon elején jegyzett 2,0 PLN/kg árról. A termesztők rámutattak, hogy ezek az árak még mindig nem elég magasak ahhoz, hogy kompenzálják a terméskiesés okozta veszteségeket. A gyümölcs minősége „nem rossz”, csak szórványos kártevőfertőzést jelentettek egyes ültetvényekből. A termés több mint 65%-ának magasabb a Brix-értéke, mint a szokásos 12-16%.

A betakarított termés nagy részét a fagyasztóüzemekbe szállították. A meggylé- és koncentrátum-feldolgozóknak nem kellett sok nyersanyag, mivel még mindig van raktáron az olcsó 2018-as termelésből. A nyersanyag legnagyobb részét valószínűleg ezután is fagyasztják, de a feldolgozóknak így is készlethiányuk lesz.

A málna ára – hasonlóan a meggy árához – meghaladta az előrejelzéseket, és jelenleg a fagyasztásra szánt gyümölcs eladási ára 1,50-1,70 EUR/kg paritás fca (1,66-1,89 USD/kg) között mozog, ami majdnem duplája a tavalyi árnak. A II. osztályú gyümölcsnek a gyártelepi ára 1,40 EUR/kg körüli, míg az I. osztályúé 1,65 EUR/kg. Azoknak a vásárlóknak, akik magas minőséget akarnak venni 1,70-1,90 EUR/kg kell fizetniük.

Jelenleg a szerb fagyasztott meggy ára stabil (1,40 EUR/kg körüli a gyártelepi I. osztályú árué), de nem kizárt az árak emelkedése, ahogy nő a kereslet. A termés az országban átlagos mennyiségű volt, de alacsony Brix-értékű. Az Oblacsinszka fajtának (főként ez a fajta jellemző Szerbiára) magasabb a Brix-értéke, mint a lengyel Lutovka fajtának, ezért ha az időjárás nem is kedvező, a szerb meggy Brix-értéke általában magasabb, mint a lengyel. Ebben az évben viszont az Oblacsinszka fajtának alacsonyabb volt a Brix-értéke és a tavalyi 18-22-hez képest a májusi esőzések miatt és csak a 16-19-es tartományban mozgott.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése