Élelmiszer-feldolgozás

Az előrejelzések alapján a hüvelyesekből készített lisztek piaca 2025-re mintegy 10,48%-os emelkedést fog elérni. A piacot mozgató fő régió az ázsiai-csendes-óceáni térség, míg a legjelentősebb lisztek a lencse, a csicseriborsó és a bab alapú termékek lesznek – tudható meg a Mordor Intelligence piackutató tanulmányából.


A lencse az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő terméke. A teljes kiőrlésű lencselisztből készült termékek (pl. lencse chips, kréker) érzékszervi tulajdonságait kedvelik a fogyasztók, ugyanakkor alacsony nátrium-, zsír- és koleszterintartalmuknak köszönhetően kiválóan beilleszthetők a kiegyensúlyozott étrendbe.

Az ázsiai-csendes óceáni térségben a fogyasztók tudatosan keresik a hüvelyesek, illetve azok lisztjéből készült élelmiszereket. Mindemellett Észak-Amerika is jelentős piacnak tekinthető. Európa mérsékeltebb, míg Afrika és Dél-Amerika egyelőre alacsony potenciálú piacot jelent a hüvelyesekből előállított lisztek számára. Ugyanakkor a tanulmány kihangsúlyozza, hogy a hüvelyes lisztek piaca jelentősen fregmentált, számos előállító van jelen a piacon.

Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése