Élelmiszer-feldolgozás

Megjelent az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos állásfoglalása az élelmiszerekben található ochratoxin A közegészségügyi kockázatáról.


A főként gabonákban és gabonatermékekben, húskonzervekben, valamint friss és szárított gyümölcsökben előforduló ochratoxin A közegészségügyi kockázatát 2006-ban értékelte az EFSA, amely arra a következtetésre jutott, hogy a vesében felhalmozódhat, és patkányokon végzett nagy mennyiségű bevitel vesedaganatot okozott.

A legújabb adatok arra utalnak, hogy a DNS közvetlen károsítása révén az ochratoxin A genotoxikus lehet, valamint megerősítették a vesére gyakorolt rákkeltő hatását. Ezért különböző társadalmi csoportokra vetítve (pl. kisgyermekek, fiatalok) meghatározásra került az ochratoxin A expozíciós tűréshatára (Margin Of Exposure, MOE), amely a potenciálisan toxikus anyagok biztonságossági aggályainak vizsgálatára alkalmazott kockázatbecslési eszköz.

További részleteket az EFSA oldalán olvashat.


Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése