Élelmiszer-feldolgozás

Annak ellenére, hogy a koronavírus-világjárvány továbbra is érezteti hatását, a FAO élelmiszerárainak indexe első alkalommal emelkedett 2020 júniusában.


Az Egyesült Nemzetek Szervezete Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (UN FAO) szerint 2020 júniusában az élelmiszer-alapanyagok globális ára az év kezdete óta először emelkedett, amelyet a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek árának fellendülése okozott. A gabonafélék és a hús piacán azonban a legtöbb ár csökkenő tendenciát mutatott, a COVID-19 világjárvány által okozott piaci bizonytalanságok közepette. A legkeresettebb élelmiszer-alapanyagok nemzetközi árait nyomon követő FAO élelmiszerár-indexe júniusban átlagosan 93,2 pont volt, ami 2,4% -kal magasabb, mint az előző hónapban.

A FAO növényiolajár-index júniusban 11,3 százalékkal növekedett azok után, hogy négy egymást követő hónapban csökkent. A visszalendülés elsősorban a pálmaolaj árának hirtelen emelkedése okozta. Ez a globális importkereslet megnövekedésének az eredménye, mivel számos országban enyhültek a COVID-19-ből fakadó leállások. De a szója, a napraforgó és a repceolaj ára is emelkedett.

A FAO cukorár-index júniusban 10,6 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A kőolaj áremelkedése erőteljesen támogatta a cukorpiacot, arra ösztönözve a brazil cukorgyárakat, hogy több cukornád-készletet használjanak fel etanol előállítására a cukor helyett, ezáltal befolyásolva a cukor exportjának elérhetőségét és az árakat.

A tejipari árindex májushoz képest négy százalékkal emelkedett, amely az első emelkedés volt négy hónap után. A nemrégiben bekövetkezett áremelkedések alátámasztották az azonnali ellátás iránti megnövekedett importkeresletet, különösen a Közel-Keletről és Kelet-Ázsiából, valamint az Európában szezonálisan csökkenő ellátásokkal és az Óceániában korlátozottan rendelkezésre álló készletek rendelkezésre állásával.

A gabonaár-index májustól 0,6 százalékkal csökkent. A búzaárak júniusi csökkenő tendenciáját részben az északi féltekén begyűjtött új termés és számos nagyobb exportáló ország, köztük a fekete-tengeri régió javuló termelési kilátásai okozták.

A húsár-index 0,6 százalékkal esett májushoz képest, átlagosan hat százalékkal a 2019. júniusi érték alá. A szarvasmarhahús és a baromfi árai csökkentek, nagyrészt a nagyobb termelő régiók export-elérhetőségének növekedése miatt, míg a sertéshús ára enyhén emelkedett, főként Európában, a COVID-19 piaci korlátozásainak további enyhítésére számítva.


Forrás: FAO.org – Tóth Dénes / NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése