Élelmiszer-feldolgozás

Ausztriában idén a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20 %-al haladta meg az előző évi szintet. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett. Magyarország számára is jó példa Ausztria.


A bioélelmiszerek iránti igény a Covid-19 alatt is töretlen. Értékesítési forgalmuk 2018-hoz képest mintegy 130 millió eurós növekedéssel – az összes értékesítési csatornát figyelembe véve – lépte át a 2 milliárd eurós (pontosan 2,06 milliárd euro) árbevételre vonatkozó értékhatárt. Ezt mutatják az AgrarMarkt Austria (AMA), az illetékes Szövetségi Minisztérium (BMLRT) a Bio Austria és a Szövetségi Mezőgazdasági Ügynökség (AWI) megbízásából elvégzett éves piaci felmérés eredményei is, amelyet a nemrég mutattak be az AMA Marketing és a Bio Austria, azaz az osztrák biogazdálkodók szövetségének online sajtótájékoztatóján.

A növekedési trend tovább folytatódik 2020-ban is: a RollAMA (az AMA időszakos mezőgazdasági piaci elemzése) adatai alapján a Covid-19 ellenére a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20 %-al haladta meg az előző évi szintet, ami azt mutatja, hogy a vírushelyzeti intézkedések ellenére is töretlen az osztrákok bioélelmiszerek iránti igénye.
Gertraud Grabmann, a Bio Austria elnöke szerint ahogy az élelmiszer-kiskereskedelemben, úgy a közvetlen értékesítési csatornákon is folyamatosan nőtt a kereslet. Különösen a direkt termelői értékesítésben, a bezárások időszakában számszerűsíthető ez a növekmény.
– Reneszánszát éli a helyi termék-értékesítés. A válság során az emberek egyre inkább a mezőgazdaság, és a közvetlen értékesítési csatornák felé fordultak. A biotermékeket kínáló szolgáltatók valóságos rohamot tapasztalhattak meg és esetenként vissza kellett mondaniuk az új piaci igényeket a meglévő piacaik folyamatos ellátása érdekében – mondta.

Az egyes termékcsoportokat tekintve a biotermékek részesedése növekedett legnagyobb mértékben az első félévben. Különösen magas a hagyományos termékek (tej, tojás, burgonya és zöldségfélék) ökológiai gazdaságból származók aránya. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett (alábbi ábra).



A kereslet mellett az ökológiai gazdálkodásba vont földterületek aránya is növekedett 2019-ben. Ezt mutatják a BMLRT által közzétett adatok. Jelenleg 24 225 gazdaság, vagyis az összes gazdaság 22,1 százaléka működik az ökológiai mezőgazdaság kritériumai szerint.  Az osztrák biogazdálkodók által művelt összterület így 669 921 hektár (alábbi ábra). Ez az összes mezőgazdasági művelés alá vont terület csaknem 26%-a. Összehasonlításul Németországban ez az arány, a 2019-es adatok szerint, mindössze 9,7 %, az élelmiszer-értékesítésben a biotermékek piaci részesedése pedig körülbelül 5,68 %. Magyarországon a 2019-es KSH-adatok alapján kb. 4 % az ökológiai területek és átállási területek összesített aránya az összes művelésbe vont területhez képest, és összesen 5136 gazdálkodó foglalkozik biogazdálkodással.



Ausztriában 2019-ben – összevetve a 2018-as adatokkal – 748 új biogazdaság jött létre. A területi adatokat tekintve körülbelül 32000 hektárral magasabb a 2019-es adat, ami egy 5 %-os területnövekedést jelent. Ennek a jelentős része, kb. 30000 hektár szántóföldi terület, amellyel így az összes szántóföldi terület mintegy 20,4 %-a biogazdálkodásba vont terület. Ausztriában az állandó gyepek csaknem egyharmada bio, itt a növekedés meghaladja az 1000 hektárt. A gyümölcsösök 35 %-a és a szőlőskertek 15,5 %-a is ma már biogazdaság (alábbi ábra). A magyar adatokat nézve (KSH) 1207-el nőtt a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma 2018-2019 között. Ugyanezen időszakban 14116 hektárral nőtt az ökológiai gazdaságok területe és további közel 80000 hektárral az átállási területeké, melynek jelentős hányadát az állandó gyepek alkotják.


A Bio Austria jelentős potenciált lát az értékesítési csatornák további fejlődésében. Egyrészt az EU más országaiból származó bionyersanyagokat helyettesíteni lehetne a helyi bionyersanyagokkal. Másrészt a bioélelmiszerek még mindig csak egy átlagos szupermarket-kínálat nagyon kis részét teszik ki, így például az üzemi konyhák és a közétkeztetés területén, de az élelmiszer-kiskereskedelem szortiment-növekedését tekintve is várható fejlődés.


NAK/Horváth Vivien - Forrás: Bio Austria, KSH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám