Élelmiszer-feldolgozás

Ausztriában idén a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20 %-al haladta meg az előző évi szintet. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett. Magyarország számára is jó példa Ausztria.


A bioélelmiszerek iránti igény a Covid-19 alatt is töretlen. Értékesítési forgalmuk 2018-hoz képest mintegy 130 millió eurós növekedéssel – az összes értékesítési csatornát figyelembe véve – lépte át a 2 milliárd eurós (pontosan 2,06 milliárd euro) árbevételre vonatkozó értékhatárt. Ezt mutatják az AgrarMarkt Austria (AMA), az illetékes Szövetségi Minisztérium (BMLRT) a Bio Austria és a Szövetségi Mezőgazdasági Ügynökség (AWI) megbízásából elvégzett éves piaci felmérés eredményei is, amelyet a nemrég mutattak be az AMA Marketing és a Bio Austria, azaz az osztrák biogazdálkodók szövetségének online sajtótájékoztatóján.

A növekedési trend tovább folytatódik 2020-ban is: a RollAMA (az AMA időszakos mezőgazdasági piaci elemzése) adatai alapján a Covid-19 ellenére a biotermékek élelmiszer-kiskereskedelmi forgalma az első félévben csaknem 20 %-al haladta meg az előző évi szintet, ami azt mutatja, hogy a vírushelyzeti intézkedések ellenére is töretlen az osztrákok bioélelmiszerek iránti igénye.
Gertraud Grabmann, a Bio Austria elnöke szerint ahogy az élelmiszer-kiskereskedelemben, úgy a közvetlen értékesítési csatornákon is folyamatosan nőtt a kereslet. Különösen a direkt termelői értékesítésben, a bezárások időszakában számszerűsíthető ez a növekmény.
– Reneszánszát éli a helyi termék-értékesítés. A válság során az emberek egyre inkább a mezőgazdaság, és a közvetlen értékesítési csatornák felé fordultak. A biotermékeket kínáló szolgáltatók valóságos rohamot tapasztalhattak meg és esetenként vissza kellett mondaniuk az új piaci igényeket a meglévő piacaik folyamatos ellátása érdekében – mondta.

Az egyes termékcsoportokat tekintve a biotermékek részesedése növekedett legnagyobb mértékben az első félévben. Különösen magas a hagyományos termékek (tej, tojás, burgonya és zöldségfélék) ökológiai gazdaságból származók aránya. 2019-ben a biogazdaságok száma és az ökológiai gazdálkodásba bevont földterületek aránya is növekedett (alábbi ábra).A kereslet mellett az ökológiai gazdálkodásba vont földterületek aránya is növekedett 2019-ben. Ezt mutatják a BMLRT által közzétett adatok. Jelenleg 24 225 gazdaság, vagyis az összes gazdaság 22,1 százaléka működik az ökológiai mezőgazdaság kritériumai szerint.  Az osztrák biogazdálkodók által művelt összterület így 669 921 hektár (alábbi ábra). Ez az összes mezőgazdasági művelés alá vont terület csaknem 26%-a. Összehasonlításul Németországban ez az arány, a 2019-es adatok szerint, mindössze 9,7 %, az élelmiszer-értékesítésben a biotermékek piaci részesedése pedig körülbelül 5,68 %. Magyarországon a 2019-es KSH-adatok alapján kb. 4 % az ökológiai területek és átállási területek összesített aránya az összes művelésbe vont területhez képest, és összesen 5136 gazdálkodó foglalkozik biogazdálkodással.Ausztriában 2019-ben – összevetve a 2018-as adatokkal – 748 új biogazdaság jött létre. A területi adatokat tekintve körülbelül 32000 hektárral magasabb a 2019-es adat, ami egy 5 %-os területnövekedést jelent. Ennek a jelentős része, kb. 30000 hektár szántóföldi terület, amellyel így az összes szántóföldi terület mintegy 20,4 %-a biogazdálkodásba vont terület. Ausztriában az állandó gyepek csaknem egyharmada bio, itt a növekedés meghaladja az 1000 hektárt. A gyümölcsösök 35 %-a és a szőlőskertek 15,5 %-a is ma már biogazdaság (alábbi ábra). A magyar adatokat nézve (KSH) 1207-el nőtt a biogazdálkodással foglalkozó termelők száma 2018-2019 között. Ugyanezen időszakban 14116 hektárral nőtt az ökológiai gazdaságok területe és további közel 80000 hektárral az átállási területeké, melynek jelentős hányadát az állandó gyepek alkotják.


A Bio Austria jelentős potenciált lát az értékesítési csatornák további fejlődésében. Egyrészt az EU más országaiból származó bionyersanyagokat helyettesíteni lehetne a helyi bionyersanyagokkal. Másrészt a bioélelmiszerek még mindig csak egy átlagos szupermarket-kínálat nagyon kis részét teszik ki, így például az üzemi konyhák és a közétkeztetés területén, de az élelmiszer-kiskereskedelem szortiment-növekedését tekintve is várható fejlődés.


NAK/Horváth Vivien - Forrás: Bio Austria, KSH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése