Élelmiszer-feldolgozás

Az Államkincstár közzétette az általa előzetesen nyilvántartásba vett lepárlóüzemek listáját és a lepárlók borászati termékekre vonatkozó lepárlási vállalásait.


A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján 2020. évben 2,5 milliárd forintos keretösszeggel került meghirdetésre a borok krízislepárlása, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A lepárló által előállított alkohol csak ipari vagy gyógyászati célokra használható, így a szeszes italok piacát nem terheli, ugyanakkor hozzájárulhat a járvány elleni védekezéshez.

A támogatás jogosultja a lepárló üzem, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át, amelyből kizárólag ipari vagy gyógyászati célú nyers alkoholt készíthet.

A Kincstár 99/2020 (X.12.) közleményében közzétette az általa előzetesen nyilvántartásba vett lepárlóüzemek listáját és a lepárlók borászati termékekre vonatkozó lepárlási vállalásait, amelyek a következőképpen alakulnak:

Sorszám  

Lepárlóüzem neve  Címe     Borászati termékre vonatkozó lepárlási vállalás
1.

Arany Kapu Borászati Melléktermék Feldolgozó Zrt 

6413 Kunfehértó, IV. Körzet 6.

60 000 hl

2.

Győri Szeszgyár és Finomító Zrt.  

9027 Győr, Budai út 7/A  100 000 hl


Az intézkedéssel kapcsolatban további információ itt található.


(NAK/Sidlovits Diána)


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése