Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság kezdeményezést indított a fenntartható vállalatirányítási keretrendszerről a hosszútávú, fenntartható és felelős vállalati magatartás elősegítése érdekében. A javasolt kezdeményezés a fenntarthatóságot beépítené a vállalatok vállalatirányítási kereteibe és üzleti stratégiáiba.

Egyre gyakrabban hallani a fenntarthatóságról, amely kifejezés ma már elterjedt a köznyelvben. De mit is értenek pontosan a fenntarthatóság alatt? Röviden azt jelzi, hogy az emberiség milyen hatást gyakorol a bolygóra. Általában három fő területtel (környezeti, gazdasági és társadalmi) társul, és a vállalatokon belül is egyre nagyobb jelentőséget kap. A fenntarthatóság magában foglalja a vállalkozások arra való ösztönzését, hogy a rövid távú előnyök helyett a hosszú távú fenntartható értékteremtésre összpontosítsanak, így fordítsanak kellő figyelmet vállalati stratégiájukban a környezeti (ideértve az éghajlatváltozást és a biodiverzitást), valamint a társadalmi és a gazdasági hatások kezelésére.

Az európai zöld megállapodás és a COVID-19 helyreállítási tervről szóló bizottsági közlemény is megerősítette, hogy a fenntarthatóságot be kell építeni a vállalatok vállalatirányítási keretébe. A Bizottság álláspontja szerint a fenntarthatóságot hangsúlyozó megközelítés hozzájárul a pandémiát követő fellendüléshez azáltal, hogy segíti a vállalatok hosszú távú ellenálló képességét, valamint javítja a kiszámíthatóságot és a kockázatok kezelését.

A konzultáció arra keresi a választ, hogy az Európai Unió hogyan tudja a legjobban segíteni a vállalkozásokat működésük során és a fenntarthatóbb gazdaságra való áttérésben, továbbá hogyan tudja biztosítani, hogy a környezeti és társadalmi érdekek beépüljenek az üzleti stratégiákba.

A konzultáció részletei és a bevezető hatásvizsgálat az Európai Bizottság weboldalán elérhetők el, ezen keresztül 2020. február 8-ig közvetlenül elküldhetik véleményüket (magyar nyelven is). Emellett lehetőség van arra is, hogy észrevételeiket a Kamara számára is megküldjék, így az ezúton becsatornázott észrevételeket, kéréseket összesítve továbbítjuk majd az uniós döntéshozók felé. Ez esetben kérjük, hogy 2021. február 2-ig küldjék el javaslataikat, véleményüket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

 

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése