Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság tárgyalásokat fog folytatni Panamával annak érdekében, hogy megállapodjanak a WTO-vámkontingensek megszüntetéséért nyújtandó ellentételezésről.

Panama még 2020 augusztusában jelezte szándékát, hogy törölni kívánja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerinti engedményes listájáról a folyékony és porított tej behozatalára vonatkozó vámkontingenseket, ami hatással lesz az uniós exportra.

Az Európai Tejtermékszövetség (EDA) nyilatkozata alapján az EU-27 tejipari vállalatai évente több mint 5000 tonna tejterméket exportálnak Panamába, amelyek összege meghaladja a 20 millió eurót. A tejpiaci helyzetet figyelembe véve Panama messze nem önellátó a tejtermelésben (38 %-os önellátás 2019-ben). Tejtermelésük az elmúlt 6 évben folyamatosan csökkent. Ezen okok miatt az európai tejipari vállalatok nagy elvárásokkal tekintenek a Panamával folytatott kereskedelmi kapcsolatokra.

A tanácsi határozat felhatalmazza a Bizottságot, hogy az EU tagországai nevében tárgyalásokat folytasson Panamával az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (GATT) szerinti ellentételezésről.

A tanácsi határozat itt, a hozzá kapcsolódó melléklet itt érhető el.

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése