Élelmiszer-feldolgozás

Kína fő almatermő tartományaiban (Shaanxi, Shanxi, Shandong, Gansu, Ningxia és Hebei) szépen virágoztak az almafák áprilisban és a gyümölcskötés jónak tűnik, az IEG Vu forrásai szerint. Egyelőre a kisebb fagyok és más időjárási károk sem befolyásolják a várható eredményeket.


A virágzás alatt az időjárás egyes területeken ugyan kiszámíthatatlan volt, erős viharokkal, de ezek csak helyi esetek voltak, ezért valószínű, hogy nem befolyásolják a várható termés teljes mennyiségét. Úgy tűnik a tavalyi fagykárok inkább a fákat károsították komolyabban, mint a gyümölcskezdeményeket, de így is kicsivel alacsonyabb lesz a termés, mint amennyi a legutóbbi „rendes” szüret idején, 2017-ben volt. Kína ugyan még nem nyilatkozott a várható betakarítás mennyiségéről, de IEG Vu szerint az valahol 37-38 millió tonna körüli lesz.

A jó hír, hogy a tavalyi év alacsony, fagykáros betakarítása és a folyamatosan magas almaárak miatt a gazdák komolyabban odafigyeltek az ültetvényeikre, a megfelelő tápanyag-utánpótlásra, a fák szakszerű metszésére, és arra is, hogy megvédjék növényeiket a károsítóktól, készülve az erős keresletre.


Almalé-sűrítmény kilátások


Elméletileg a kínai almalésűrítmény-termelésnek és az áraknak vissza kellene térniük a normális szintre és újra kellene indulnia az üzletnek az USA-val és más piacokkal. Azonban van két dolog, ami valószínűleg el fogja rontani ezt az idilli képet. Először is az USA 25%-os büntetővámja a kínai almalé-sűrítményre. Másodszor úgy tűnik, hogy Lengyelország ismét jó szüret elé néz. Minden olyan régi elméletet elsöpört a lengyel almatermelés jelentős megerősödése, amik egy normális lengyel termés mennyiségét 2,5-3,2 millió tonnára tették. Szakértők jelenleg 4 millió tonnát várnak Lengyelországban, de ez lehet akár több is. A lengyel árak kicsit magasabbak lehetnek a jelenleginél, de nem sokkal. Ha vannak még jelentősebb almalésűrítmény-készleteik, akkor az viszont lefelé nyomhatja a lengyel árakat.

Ha a lengyelek 1,05-1,10 euro/kg FOB paritás körül el tudják adni almalé sűrítményüket, az 1,175-1230 USD/tonna árat jelentene. Kínának viszont a magasabb vámok miatt jóval 1000 USD/tonna FOB paritás alá kellene árazni az almalé sűrítményét, hogy versenyképes legyen az USA piacán. Ez azonban valószínűtlen, így Kína inkább korlátozni fogja a termelését és a hűséges, közelebbi ázsiai, csendes-óceániai térség piacainak ellátására fog koncentrálni.


(NAK/ Csép Adrienn és Fodor Zoltán – Forrás Ieg Vu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése