Erdőgazdálkodás

További hasznos tudnivalók a „NAK tavaszi tűzifa akció” néven indított kampányunkhoz való csatlakozáshoz, illetve a „Tűzifát okosan” nevű online tűzifahirdetési alkalmazás használatához.


Korábbi cikkeinkben elsősorban az erdőgazdálkodók és az erdészeti szakirányítók számára bemutattuk a „NAK tavaszi tűzifa akció” néven indított kampányunkat, illetve a kampányban való részvételhez használandó „Tűzifát okosan” nevű online tűzifahirdetési alkalmazást. Utóbbi alkalmazás használatához kapcsolódóan újabb fontos ismeretek birtokába jutottunk, amit szükségesnek tartottunk megosztani az érintettekkel.

Az erdőgazdálkodók a kampányban való részvételüket azzal tudják jelezni felénk, illetve a lakossági tűzifavásárlók felé, ha a „Tűzifát okosan” alkalmazásban „NAK tavaszi tűzifa akció” megjelöléssel tűzifahirdetést adnak fel. A kampányban az erdőgazdálkodó és a lakossági tűzifavásárlók közötti kapcsolat létrejöttének elősegítésére azért választottuk a „Tűzifát okosan” alkalmazást, mert annak révén tudtuk a leginkább biztosítani, hogy a kampányban ellenőrzötten csak erdőgazdálkodók vehessenek részt. Az alkalmazás használata ugyanakkor kötöttségekkel jár, ami elbizonytalaníthatja a kampány iránt érdeklődőket.

Az alábbiakban igyekszünk megfelelő tájékoztatást adni ahhoz, hogy az eladatlan tűzifakészlettel rendelkező erdőgazdálkodókat, akik a „NAK tavaszi tűzifa akció” feltételeit egyébként elfogadhatónak tartják, pusztán az előbb jelzett kötöttségek ne tántorítsák el a kampányban való részvételtől.

1. A „Tűzifát okosan” alkalmazás használatára csak ügyfélkapus bejelentkezéssel van lehetőség. Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy ha egy erdőgazdálkodó még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor a kampányban meghatalmazott személy – célszerűen az erdészeti szakirányítója – útján is részt tud venni.

2. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a „Tűzifát okosan” alkalmazást az erdőgazdálkodók csak abban az esetben használhatják, ha előtte a faanyagkereskedelmi-lánc piaci szereplőjeként regisztrálnak az EUTR rendszerben. A regisztráció ingyenes, egyszerűen és rövid idő alatt elintézhető, minden erdőgazdálkodónak lehetősége van rá, és különösebb következményekkel nem jár.

3. Az erdőgazdálkodók az EUTR rendszerben a faanyagkereskedelmi-lánc piaci szereplőjeként gazdálkodó szervezetként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként akkor tudnak regisztrálni, ha cégkivonattal, egyéni vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal igazolni tudják, hogy a fakitermelési tevékenységet (TEÁOR 0220, ÖVTJ 022001) jogszerűen végzik. Amennyiben egy magánszemély erdőgazdálkodó az előbb felsorolt formális gazdálkodási keretek nélkül végzi az erdőgazdálkodási tevékenységet, akkor a tevékenység jogszerűségét az erdészeti hatóság által kiállított erdőgazdálkodói nyilvántartásba vételi határozattal tudja igazolni. A határozatban a fent jelzett TEÁOR, illetve ÖVTJ tevékenységi kódok nem szerepelnek, így azt az erdőgazdálkodó az EUTR regisztráció során ebben az esetben igazolás nélkül kiválaszthatja.

A regisztráció során minden esetben meg kell jelölni azt is, hogy az erdőgazdálkodó a fakitermelési tevékenysége során adott telephelyen milyen fatermék (tűlevelű és/vagy nem tűlevelű, illetve hengeres fa és/vagy tűzifa) termelését végzi. A „Tűzifát okosan” alkalmazásban az erdőgazdálkodó az EUTR rendszerben regisztrált telephelyei közül csak azokra vonatkozóan tud tűzifahirdetést feladni, amelyeknél a jelzett tűzifatermékek termelését az EUTR regisztráció során feltüntette. Ellenkező esetben a hirdetés feladása előtt az EUTR nyilvántartási adatok módosítását kell kezdeményeznie.

4. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a „Tűzifát okosan” alkalmazásban jelenleg egyelőre csak a tűzifa nagykereskedelme, a tűzifa szakosodott kiskereskedelme, valamint a fűtőanyag (tűzifa stb.) közvetlen értékesítése, házhozszállítással tevékenységi körökkel el regisztrált telephelyek jelennek meg, a fakitermelési tevékenységgel regisztrált telephelyek nem. A NÉBIH tájékoztatása szerint az alkalmazás hiányosságának a megszűntetését már kezdeményezték, arra várhatóan a héten sor kerül.

5. Ugyancsak folyamatban van az a programmódosítás is, amelynek eredményeként a „Tűzifát okosan” alkalmazásban a hirdető által a telephelyhez kapcsolódóan rögzített megjegyzés rovat tartalma a lakossági keresőfelületen is megjelenik majd. Ez a „NAK tavaszi tűzifa akció” kampány szempontjából azért fontos, mert a lakosság ennek a rovatnak a tartalmából értesülhet róla, hogy adott erdőgazdálkodó, illetve telephely részt vesz a kampányban.

Végül felhívjuk a figyelmet arra, hogy a „Tűzifát okosan”, valamint az EUTR regisztrációs alkalmazások használatához hasznos segítséget nyújtanak az itt elérhető segédletek (felhasználói leírás, oktató videók, illetve gyakran ismétlődő kérdésekre adott válaszok). Ha pedig ez nem elég, akkor az erdőgazdálkodó segítséget kérhet az erdészeti szakirányítójától, valamint a „Tűzifát okosan” alkalmazás, illetve az EUTR regisztráció használatához kapcsolódóan a NÉBIH EUTR hatóság ügyintézőitől az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, a „NAK tavaszi tűzifa akció” kampány kapcsán pedig a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértőitől az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.


NAK/ Szalai Károly

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám