Fiatal gazdálkodó

A NAK fiatal hazai szaktanácsadóit tömörítő Facebook-csoport tagjai idén novemberben jártak dr. Szabó Virágnál és férjénél, Kauser Jakabnál. A Szabó családi gazdaság Fejér megyében 800 ha területen gazdálkodik, növénytermesztéssel és brojlercsirke-tartással foglalkozik. Fiatalos lendülettel vették át a mindennapi feladatok egy részét, kihasználva a modern technika előnyeit.


A növénytermesztés keretén belül komoly precíziós technológiát alkalmaznak. A gépeik (képen) alkalmasak a differenciált műtrágya-kiszórásra, a változtatott tőszám-vetésre, valamint az eltérő mennyiségű permetlé kijuttatására, és ezen műveleteknél a szakaszolás is automatikusan történik. A kombájnok hozammérővel rögzítik a tábla egyes pontjain keletkező hozamok közötti különbségeket.

Mindehhez komoly háttérmunkával – műholdas képek elemzése, a drónos állományfelmérés – készítik elő a különböző kezelési egységekre kijuttatandó mennyiségeket. A teljes folyamatot a saját gazdaságukon belül maguk végzik, a talajmintavételtől kezdve a tápanyagtervezésen át az eredmények kiértékeléséig. A gazdálkodási tevékenység során keletkező adatokat szoftver segítségévek rögzítik. Ezáltal pontosan nyomon követhetőek a különböző folyamatok, és néhány kattintással bármikor visszakereshető, hogy milyen volt egy korábbi évben például egy adott tábla terméseredménye.

A brojlercsirke-tartásnál a teljes telep automatizált (alábbi kép), az adatok rögzítése egy telepirányító szoftver segítségével történik. Az istálló klímáját a különböző szenzorok segítségével tartják folyamatosan ellenőrzés alatt.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar (Székesfehérvár) precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember képzésében mintagazdaságként vesznek részt. Továbbá a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar FAO-ösztöndíjas hallgatóit is rendszeresen fogadják Sárkeszin, hogy megosszák tudásukat a külföldi diákokkal.


(forrás és kép: NAK/ Gáborné Jakab Ágnes)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése