Fiatal gazdálkodó

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) által elkészített „Skill Outlook 2019” tanulmány azzal foglalkozik, hogy a tagországokban dolgozó munkavállalók, állampolgárok mennyire állnak készen a digitalizálódó világ kihívásaira.


A tanulmány szerint egyre több folyamat kerül ki emberi irányítás alól. Ehhez egyre komplexebb tudás szükséges, illetve az erős kognitív, szociális és érzelmi mellé a digitális kompetenciák is bekerülnek. Ezek hiányában egyre több polgár marad ki azokból az előnyökből, lehetőségekből, amit az internet és egyéb új technológiák nyújtanak. Kitérnek arra, hogy a digitalizáció folyamata földrajzi alapú egyenlőtlenségekhez vezethet egy-egy ország területén.

A tanulmány szerint ez a folyamat csak egy központi, az egyének teljes életén át húzódó oktatási és képzési rendszerrel oldható meg a leghatékonyabban. Átfogó programokra van szükség, ami az oktatást, a munkaerőpiacot, az adózási rendszert, a kutatás-fejlesztést egyaránt szabályozza, középpontjában pedig a képzések általi kompetenciák fejlesztése áll.

A nagy tempóval digitalizálódó világban a szakértelem dönti el, hogy egy-egy társadalom élen tud-e maradni, vagy leszakad. A technológiai fejlődés alapjaiban változtatja meg a társadalmi és gazdasági berendezkedéseket, ezért fontos, hogy a kormányzatok lehetővé tegyék az emberek számára a boldogulásukhoz szükséges képességek és készségek elsajátítását.

A tanulmányban megfogalmazott felvetésekre hazánkban a Digitális Jólét Program egyes stratégiái és programjai nyújtanak megoldást, mezőgazdaság tekintetében a hamarosan megjelenő Digitális Agrár Stratégia.

A tanulmány itt elérhető.


(NAK/Erős András)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése