Kölcsönös megfeleltetés

Fipronil-szennyezés miatt tiltotta meg az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.


Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál. A Varroa destructor atka világszerte elterjedt és nagy veszteségeket okoz a méhcsaládokban. Az ellene való védekezés évtizedek óta nélkülözhetetlen része a méhészkedésnek és ebben fontos szerepet játszanak az engedélyezett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények. A szerves savak, köztük a hangyasav és az oxálsav hatékony fegyverek az avatott méhész kezében az atkák elleni küzdelemben. Ezeknek a szereknek nagy előnyük, hogy nem alakul ki velük szemben az atkákban rezisztencia, így az idővel nem veszítenek a hatékonyságukból.

Az elmúlt év végén több alkalommal is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek. Az eset felderítését a NÉBIH komplex laborhálózata és vizsgálati rendszere tette végül lehetővé. A méhészek által leadott termékminták hatóanyagtartalma ugyanis megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó méhhullákból azonban fipronilt mutatott ki a szaklaboratórium, így a kezelésre használt termékek is gyanúsak lettek a fipronil-szennyezettségre.

A fipronil egy széles spektrumú rovarirtó szer, amely hatását a rovarok központi idegrendszerére fejti ki. A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgáltak, és a gyógyhatású termék 4 gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét. Az eredmények alapján a NÉBIH megtiltotta az Oxxovar 5% oldat valamennyi gyártási tételének forgalmazását és felhasználását, valamint elrendelte a hazai piacról történő kivonást.

A hivatal szakemberei vizsgálják, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a gyógyhatású készítménybe, valamint a gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van, melynek során kiemelt figyelmet fordítanak a mézelő méhek készítményeire.

A NÉBIH kéri, hogy aki rendelkezik az Oxxovar 5% oldat termékkel, semmiképp se használja fel! Fontos információ, hogy a varroózis gyógykezelésére 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású készítmény alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható.

Bővebb információt a NÉBIH honlapján olvashatnak!


(NAK/Dúl Udó - forrás: NÉBIH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése