Környezetgazdálkodás

Nyolcvan méteres mélységig csak a kútfúrásra vonatkozó engedélyezési eljárás lesz díjmentes. A legutóbbi bejelentés gazdasági vízhasználatra nem vonatkozik. A vízjogi bürokratikus terhek csökkentésén már dolgozik a kormány a VIZEK-projekt keretein belül.


Nyolcvan méteres mélységig ingyenessé teszi a kútfúrást a kormány – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 30-i kormányinfón. Ilyen kút fúrására az ország területének 88 százalékán van lehetőség. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fontosnak tartja megjegyezni, hogy a bejelentés nélkül létesíthető 80 méternél sekélyebb kutak azonban nem terjednek ki a gazdasági vízhasználatokra – a tárcavezető által említett lehetőség csak a házi vízigényeket kielégítő kutakat érinti, ha azok nem érintenek ivó- vagy sérülékeny vízbázist. Ezért az „agrárkutak” létesítése továbbra is engedélyköteles marad. (A vízjogi engedélyezés részleteiről részletesebb tájékoztató anyag itt található.).

A NAK jelenlegi ismeretei szerint a kormányinfón elhangzott ingyenesség csak az engedélyezési eljárásra vonatkozik, a kivitelezésre nem. Ezért a kút létesítésének költségeit ki kell fizetni a kútfúrónak, és ha esetleg az állampolgár meg akar bizonyosodni a vízminőségről, akkor a laborvizsgálatok elvégzéséért is fizetni kell.

A vízjogi bürokratikus terhek csökkentésén már dolgozik a kormány, ,,Mezőgazdasági vízhasználat információs és ellenőrzési keretrendszer kialakítása" elnevezésű VIZEK-projekt keretein belül. A VIZEK-projekt célja, hogy a jogszabályi háttér egyszerűsítéséhez: elektronizálja a vízjogi eljárásokat, a döntéstámogató integrált hatósági rendszert dolgozzon ki, e-vizikönyvet hozzon létre. A 2019. január 1-től megvalósulandó projektben kialakítanak egy interaktív tájékoztató felületet is. ahol e-konzultációra lesz lehetőség, hogy az adott kút érint-e sérülékeny és/vagy ivóvízbázist. Ennek létrejöttéig a területileg illetékes vízügyi igazgatóság és/vagy hatóság és/vagy önkormányzat tud tájékoztatást adni.

A bejelentés nélküli létesíthető kutak moratóriumát az illegális kutak engedélyezési kötelezettségi moratóriumának idejéhez, azaz 2028-hoz kívánják igazítani ­– ez a jogszabály-módosítás folyamatban van.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok