Koronavírus

A koronavírus-járvány miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara működésében olyan új intézkedéseket vezetett be, amelyek lehetővé teszik, hogy ebben a helyzetben is folytathassa a gazdálkodók hatékony képviseletét. A másik cél az volt, hogy megóvja munkatársai és tagjai egészségét is. Darabos Tamás főigazgató beszélt a megtett lépésekről.


Milyen feladatok elé állította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát a jelenlegi járványügyi helyzet?

Amióta számíthattunk arra, hogy a járvány Magyarországon is megjelenik, engem és vezetőtársaimat is az vezérelt, hogy megvédjük kollégáink és persze tagságunk egészségét. Annál is inkább, mert tagjaink egy jelentős része a különösen veszélyeztetett korosztályba tartozik. Nem zárhatunk be, nem küldhetjük szabadságra falugazdászainkat, hiszen garantálnunk kell, hogy a hozzánk fordulók megkapják a szükséges segítséget ebben az időszakban is.


A vezetés milyen lépéseket tett meg ennek érdekében?

Természetesen azonnali higiéniai és megelőzési szabályokat vezettünk be, majd csökkentettük az ügyfélfogadási pontok számát, a veszélyeztetett kollégáinkat pedig hazarendeltük. Hamarosan kezdődik az egységes kérelmek beadása, és ebben az időszakban látogat el hozzánk a legtöbb gazdálkodó. Virológus szakértővel egyeztetve meghatároztuk a szükséges védekező intézkedéseket, és jelentős mennyiségű védőfelszerelést biztosítunk a falugazdász-irodákban dolgozó munkatársaknak. Az eszközbeszerzés mellett plexifalakkal látjuk el a pultokat, hogy növeljük a biztonságot. Ezek az előkészületek jelenleg is folynak. Ezalatt, a megelőzés érdekében falugazdászaink otthonról, telefonon és e-mailen keresztül segítik tagjainkat, így az ügyintézést a biztonsági előkészületek ideje alatt sem szüneteltetjük. Egy munkacsoportot is létrehoztunk a kamarán belül, amely azon dolgozik, hogy a kérelmek beadásakor minimalizálni tudjuk a személyes érintkezést, vagy akár nullára csökkenteni.

A központban dolgozó kollégáknál látszólag egyszerűbb helyzetben voltunk, hiszen a legtöbb munkatárs otthonról is el tudja látni a feladatait.  Vannak olyan multinacionális vállalatok, akiknek profiljukból vagy anyagi helyzetükből adódóan magától értetődő, hogy a kollégáik otthonról dolgozzanak. A kamara nem ilyen. Mégis Magyarországon az elsők között tudtuk meglépni az új munkarend bevezetését, és ahol csak lehet, az otthoni munkavégzést. Az átállás szinte zökkenőmentes volt.

Darabos Tamás főigazgató


Hogyan tudták felkészíteni a kamara munkatársait az új munkarendre?

Felmértük az informatikai infrastruktúrát és megalapoztuk a távoli munkavégzés lehetőségét. Többféle konferenciabeszélgetési megoldást ajánlottunk a munkatársaknak. Folyamatos tájékoztatással és edukációval készítjük fel nem csak a kollégákat, de a vezetőtársakat is az új kommunikációs platformok, lehetőségek használatára. Az eddigi mobil adatkereteket megdupláztuk. Komoly feladat volt a változások kommunikációja is mind a belső-, mind a külső csatornáinkon. A veszélyhelyzet nemcsak a munkavégzésünk módját változtatta meg. Sok kollégánk édesanya, édesapa, olyan iskoláskorú gyerekekkel, akiket a digitális tanulásban is segíteniük kell. Őket az épp nem használt laptopjainkkal is próbáljuk támogatni.


Hogyan vizsgázott a kamara az új munkarenddel?

A legfontosabb szerintem az, hogy megőriztük a működőképességünket egy teljesen feje tetejére fordult helyzetben. A NAK helytáll és végzi a feladatait. Sok olyan kérdést kapunk a tagjainktól, ami nem feltétlen az agráriumhoz, hanem általánosan a helyzethez kapcsolódik. Ez nagyon jó hír, mert azt jelenti: tagjaink számára mértékadó információforrásként tudunk szolgálni a konkrét szakmai kérdéseken túl is. Ez egy olyan érték, amit nagyon nehéz elérni.


Hogyan tudják támogatni az agrár- és élelmiszeripari ágazatot ebben a helyzetben?

Több fronton is segíti a kamara a tagságát. Szakmai szakértő csapatunk helyzetelemző tanulmányokat készített a járvány agráriumot érintő jelenlegi és várható hatásairól, valamint javaslatokat dolgozott ki ezek orvoslására, mérséklésére. A gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport részére is eljuttattuk felvetéseinket, egyeztetve az Agrárminisztériummal. Rendszeres kapcsolatban vagyunk a szakmai társszervezetekkel és a döntéshozókkal, illetve folyamatosan monitorozzuk tagjainkat, hogy milyen problémákkal szembesülnek, mik a várakozásaik, miben van szükségük támogatásra. Elindítottunk egy online kérdőíves felmérést is körükben, valamint létrehoztunk egy telefonos forródrótot is. A kamara a tagjai által jelzett megoldandó kérdéseket folyamatosan összegzi és jelzi az operatív törzs, a szakminisztérium, valamint az illetékes akciócsoport felé.

A helyi problémafelmérést és -megoldást erősítendő, minden megyében agrárkoordinációs munkacsoportokat hoztunk létre. Ezek folyamatosan felmérik az emberierőforrás-, alapanyag-, valamint az erő- és munkagép-igényeket, -kapacitásokat, arról tájékoztatják a gazdálkodókat. Közvetítenek, ha esetleg valahol munkaerő-igény vagy -többlet keletkezik, amire sürgősen megoldást kell találni. Nyomon követik a piaci folyamatokat, felmérik az esetleges beszerzési és értékesítési problémákat és lehetőségeket, tájékoztatást nyújtanak azok kapcsán az érintetteknek. Egyeztetnek a közfoglalkoztatással kapcsolatban, segítenek közös értékesítési megoldások keresésében, támogatják az esetleges kieső export miatti hazai felhasználást. Internetes portálunkon pedig napi szinten tájékoztatjuk tagjainkat az agráriumot, élelmiszeripart érintő, járvánnyal kapcsolatos információkról.


Az ágazatot érintő kérdések nemcsak a tagokat, hanem a teljes lakosságot is érintik. Mindenki fél az élelmiszerhiánytól és az egyre magasabb áraktól.

A Ne spájzolj! kampányunkban az összes rendelkezésünkre álló csatornán igyekszünk tudatosítani a lakosságban, hogy felesleges készleteket felhalmozni, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar képes és a jövőben is képes lesz az élelmiszer-ellátás biztosítására. Az árak és az ellátás tekintetében is magunk alatt vágjuk a fát a pánikszerű felvásárlással. Segítenünk kell az embereket abban, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba. El kell tudnunk juttatni mindenkihez azt a gondolatot, hogy az egész ország akkor jár a legjobban, ha minél gyorsabban és hatékonyabban alkalmazkodunk és lépünk túl az általános pánikon. Nekünk, mint az ország egyik legnagyobb köztestületének hatalmas felelősségünk az, hogy ezt képviseljük a tagjaink felé.  


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei