Koronavírus

Mind a „szedd magad”, mind pedig a bevásárló közösség népszerű REL (rövid ellátási lánc) megoldások, mellyel a termelő időt takarít meg, miközben erősíti vevői kapcsolatait. A jelenlegi járványügyi helyzetben a maximális biztonságra való törekvés a termelő, a fogyasztók és a szervezők elvitathatatlan közös érdeke.


Jogi szempontból sem a „Szedd magad” akció helyszíne, sem a bevásárló központ átadópontja nem minősül üzletnek, így az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettség ezekre a helyszínekre nem vonatkozik. Az esetleges tumultust azonban a rendelkezésre álló eszközökkel pl. időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás, meg kell tudni előzni. Továbbá az általános járványügyi védelmi intézkedések (védőtávolság és maszkviselés) betartása e helyszíneken is kötelező, és az üzemeltető elsődleges felelőssége. „Szedd magad” akció esetében a maszkviselés csak a pénztárnál kötelező, hiszen a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozná.

Az alapvető intézkedéseken túlmenően lehetőség szerint törekedni kell a maximális higiénia érdekében arra, hogy a jelenlevőknek legyen lehetőségük rendszeres kézfertőtlenítésre, és az árukiadás és pénzkezelés folyamatai ne keresztezzék egymást.

Habár az átadóponton történő átvételt nem köti az idősávos korlátozás, arra azonban a nyitvatartás szervezésekor tekintettel kell lenni, hogy a 65 év felettiek jellemzően a más boltokban történő beszerzésekkel együtt tudják az átadóponti áruátvételt is elintézni.


NAK/Nagy Anikó

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei