Közös Agrárpolitika

A még hivatalban lévő Európai Bizottság biztosa szerint előrelépés igen, de megállapodás nem várható már idén az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési keretéről. A britek kiválása miatt pedig a tagállami befizetések emelésére van szükség.


Úgy gondolom, hogy lesz előrelépés december végéig, egyezség azonban nem – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Günther Oettinger uniós költségvetési biztos. Hozzátette, „amennyiben Donald Tusk, az Európai Tanács mostani elnöke nem tudja véghez vinni a megállapodást megbízatásának december 1-ei lejártáig, akkor utódja, Charles Michel sem lesz képes erre mandátuma első néhány hetében”.

Oettinger teljességgel hamisnak nevezte azon nyilatkozatokat és sajtóhíreket, amelyek szerint a brüsszeli testület büdzséjavaslata értelmében a német befizetések összege az évi 33 milliárd eurót elérve a kétszeresére emelkedne a következő hétéves ciklusban. Mint mondta, Németország nettó hozzájárulása tavalyi árakon 2021-ben mintegy 18,1 milliárd eurót tenne ki, 2027-ben pedig 23,5 milliárd eurót.
Úgy vélte, számításba kell venni hét évnyi inflációt, illetve a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) hét évnyi növekedését. Az EU tagállamai rendkívül megosztottak a kérdésben. A nettó befizető országok egy jelentős része a GNI 1 százalékában maximalizálná a tagállamok hozzájárulását, mások azonban ezt nem tartják elengedőnek, különösen az Egyesült Királyság tervezett kilépését követően, amely várhatóan nagyjából tízmilliárd eurós lyukat fog ütni a közös büdzsén.

Oettinger szerint az Egyesült Királyság kilépésével – amely jelen állás szerint 2020. január 31-én megtörténik – így kisebb költségvetési kerettel kell számolni 2021 és 2027 között, és ha a meglévő és új feladatokra és programokra nem átcsoportosításokkal akarnak forrást teremteni, illetve a közös agrárpolitikát és a kohéziós alapokat nem egységesen akarják „megvágni”, akkor a mostani források szinten tartása úgy lehetséges, hogy az egyes tagállamok többletbefizetést vállalnak. (Rövid áttekintés az EU tervezett új büdzséjéről itt érhető el.)


(MTI/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei