Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége – a kiskérődző-ágazatban jól működő kos- és baktámogatás mintájára – a húsmarha-ágazat termelési hatékonyságának növelése érdekében 2018 év elején közösen kezdeményezte az Agrárminisztériumnál, hogy az állattartók a fiatal apaállatok tenyésztésbe állítása esetén vissza nem térítendő de minimis támogatást vehessenek igénybe.


A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet és a kapcsolódó 37/2019 (VIII.31.) MÁK közlemény alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatás igényelhető – a húshasznú szarvasmarha- és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint a szarvasmarha-, és bivalyállomány genetikai színvonalának növelése érdekében – apaállat támogatási időszakban történő tenyésztésbe állítása esetén.

A támogatás igénybevételére az a kérelmező jogosult, aki a tárgyévben legalább egy apaállatot tenyésztésbe vont és a NÉBIH által üzemeltetett Tenyészet Információs Rendszerbe bejelentett tenyészetében, a tárgyév augusztus 31-én az ENAR szerinti adatbázisban a 18 hónapos kort betöltött nőivarú szarvasmarha vagy bivaly szerepel.

A támogatás mértéke:
a) húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
b) hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
c) magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
d) bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint

A támogatás a fenti MÁK közlemény 1. számú melléklete szerinti, N0827 számú „Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása - Támogatási kérelem” elnevezésű nyomtatványon (évente egyszer, a tárgyév) szeptember 1. – szeptember 20. között a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához kell postai úton benyújtani. A nyomtatvány 5.1. alpontjában szereplő táblázat 4. oszlopában meg kell adni a tartás hely azonosítót. Ez az adat a 1350 Tenyészet igazoló lapon található meg, amelyet le lehet tölteni a NÉBIH https://portal.nebih.gov.hu/enar linken elérhető „Bejelentkezés az ENAR-ba” fülön történő belépést követően. A saját tenyészetükhöz hozzáféréssel nem rendelkező tenyésztők a Megyei Kormányhivataloktól, vagy a NÉBIH ENAR Ügyfélszolgálatától Tel.: 06-1-336-9050, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) kaphatják meg az információt, amennyiben nem áll rendelkezésükre.

Fontos, hogy aki jogosult, az adjon be kérelmet, hiszen az idei igények számától is függ az, hogy jövőre újra meghirdetik ezt a lehetőséget.

Kiemelt feltételek:
-    A kérelmező a bejelentett tenyészetében lévő, a tárgyév augusztus 31-én az ENAR szerinti adatbázisban nyilvántartott és ebben az időpontban legalább a 18 hónapos kort betöltött nőivarú szarvasmarha vagy bivaly minden megkezdett harminc egyedszáma után egy apaállat tenyésztésbe állításához igényelhet támogatást.
Vagyis 0 - 30 db tehén és/vagy 18 hónaposnál idősebb üsző esetén 1 tenyészbikára igényelhető támogatás és aztán minden 30 tehén és/vagy 18 hónaposnál idősebb üsző után újabb egy tenyészbikára (31-60 esetén 2, 61-90 esetén 3 stb.).
-    Csak húshasznú fajtához tartozó (magyartarka esetén csak a hústípusú magyartarka), valamint magyar szürke és bivaly tenyészbikák után igényelhető a támogatás.
-    Húshasznú fajták (pl. Charolais, Limousin, Blonde d’aquitaine, Angus, Hereford, Murray grey, Fehér-kék belga stb.) esetén legfeljebb 750 000 Ft, hústípusú magyartarka esetén legfeljebb 650 000 Ft, magyar szürke esetén legfeljebb 400 000 Ft, bivaly esetén 300 000 Ft támogatás igényelhető bikánként.
-    A támogatás összege a kérelmező rendelkezésére álló szabad csekély összegű támogatási keret figyelembevételével kerül meghatározásra. A termelők összesített mezőgazdasági de minimis kerete 25 ezer euró (kb. 8 millió Ft) 3 évre, amibe az elmúlt 3 évben valamennyi de minimis jogcímen kapott támogatásuk beleszámít.
-    Azt, hogy minősített apaállatról van szó, az egyesületek/tenyésztőszervezetek igazolják, e nélkül nem adható be a kérelem.

Reméljük, sikeres lesz a támogatás, és a hazai húsmarha-állomány minősége gyorsabb mértékben tud javulni, mint eddig. Ez azért is fontos, mert fokozódó versenyre és csökkenő támogatásokra kell a jövőben számítani, amit azok fognak tudni túlélni, akik kiváló minőségű terméket, hatékonyan állítanak elő.

(NAK/Dúl Udó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám