Mezőgazdasági termelés

Megjelent a 29/2020. (VI.22.) AM rendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként kidolgozott Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból a baromfitartók részére nyújtandó átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeiről. A támogatás esetében a támogatási kérelem 2020. június 29. és július 12. között elektronikus úton nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz.


A 29/2020. (VI.22.) AM rendelet alapján a baromfiszektor szereplői 3 milliárd forinthoz juthatnak a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, amelyet a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítésére dolgozott ki a kormány. A rendelet a baromfitartóknak nyújtott átmeneti támogatás igénybevételének részletes feltételeit tartalmazza. A támogatási kérelmeket 2020. június 29. és július 12. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A benyújtással kapcsolatos részleteket az 56/2020 (VI.26.) MÁK közlemény tartalmazza.

Szintén június 22-én jelent meg a Magyar Államkincstár 52/2020. (VI. 22.) számú közleménye, amely elsősorban azokat érinti, akik az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben még nincsenek nyilvántartásba véve, vagy akiknek változás-bejelentést, jogutódlás-bejelentést kell tenniük. A későbbi elektronikus benyújtások gördülékenysége érdekében kérjük, hogy ellenőrizzék adataikat a Kincstár rendszerében (https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes „Alkalmazás indítása”) és szükség esetén módosítsák azokat.

Az agrárminiszter 20/2020. (VI. 19.) számú rendelete a koronavírus-járvány miatt nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások átmeneti támogatásának általános feltételeiről. A részletszabályokat ágazatspecifikus jogszabályok tartalmazzák. Az általános feltételeket tartalmazó jogszabály szerint az átmeneti támogatásokat a mezőgazdasági termelést és az élelmiszer-feldolgozást végző agrárágazati szereplők is igénybe vehetik, akik vissza nem térítendő támogatásban, kamattámogatásban vagy kezességi díjtámogatásban részesülhetnek. A mezőgazdasági termelők legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő összeget kaphatnak.

Az átmeneti támogatásokat összefoglaló táblázatunk ide kattintva elérhető.


NAK/ Tóth Andrea

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése