Mezőgazdasági termelés

Az európai bárányárak enyhén mérséklődtek az elmúlt héten, de a piacok összességében továbbra is eléggé kiegyensúlyozottak maradtak.


Az EU-ban a bárányárak az elmúlt két hónapban az 565-575 euro/100 kg közötti ársávban mozogtak, mivel az éttermek újbóli megnyitása egész Európában támogatást nyújtott a piacoknak. Az árak tehát csak kis ingadozást mutattak az elmúlt időszakban, annak ellenére, hogy a jelentések megnövekedett kínálatról számoltak be. A tartósan meleg és száraz időjárás Európa nagy részében arra ösztönözheti a gazdákat, hogy az állatokat a szokásosnál korábban forgalomba hozzák.

A nehézbárány-átlagár az EU-ban a 2020. június 21-ével záruló 25. héten 571,57 euro/100 kg volt, az előző héthez viszonyítva ez 0,6 %-os csökkenést jelent, de ez az ár még mindig 6 %-kal magasabb, mint az az előző év azonos időszakában volt.

Azon dél-európai országokban, ahol a COVID-19 járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedések miatt várhatóan a turizmus az idei évben − a normál szezonhoz képest − késedelemmel indul be, jelentős áremelkedést tapasztaltak. Spanyolországban +3,6 %-os, Portugáliában +3,5 %-os, Cipruson +2,7 %-os, Franciaországban pedig +0,5 %-os áremelkedést rögzítettek. Az árak azonban Írországban (-4,5 %) és az Egyesült Királyságban (-5,4 %) jelentősebb mértékben mérséklődtek, Németországban stabilak maradtak (-0,2 %), míg és Hollandiában enyhébb mértékben (-1,4 %) csökkentek.

Az EU juhhús-behozatala alacsonyabb volt, mint az elmúlt években, bár az EU-27 legfrissebb importadatait nagymértékben befolyásolja, hogy az az Egyesült Királyság kereskedelmi statisztikai adatait is magába foglalja. Az EU-27-be irányuló brit export 2020 első négy hónapjában 35 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és ez az összes behozatal 19 %-os mérséklődését eredményezte. Ugyanakkor elmondható, hogy az EU Új-Zélandból származó behozatala alig változott, az csupán 4 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.


Forrás: Agribusiness - European lamb prices ease back, but markets remain firm by Chris Horseman /Borovka Zsuzsa/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése