Mezőgazdasági termelés

Hazai fejlesztés eredménye a Water2Farm nevű öntözésivíz-kezelő berendezés, ami egy, a meglévő öntözési rendszerekhez illeszthető egység. A berendezés egy a fluidumok mágneses kezelésére szolgáló eszköz. Működési elve, hogy megváltoztatja a víz fizikai tulajdonságait, ezáltal jobb vízellátást biztosít, növeli a vízben oldott tápanyagok felvételét és a jobb hasznosulása által vízkészlet- és energiatakarékos, környezetkímélő megoldás. A berendezés 2019. szeptemberében használati mintaoltalmat szerzett, a fejlesztés magánfinanszírozásból zajlik, a tulajdonjog is magyar kézben van.


A ma használt vízkezelő eljárások és berendezések alapvetően három csoportba oszthatók: a vizet fizikai vagy természetes biokémiai folyamatokon keresztül oldatlan és oldott anyag tartalmában változtatják meg (szűrők, ozmotikus eljárások, természetes komponensek használata, ülepítés, ásványi adalékanyagok stb.), vagy vegyi eljárásokkal (vízkőoldás, vízlágyítás, neutralizálási folyamatok stb.), illetve ezek kombinációjával. Az Water2Farm vízkezelő eljárás az első kategóriába sorolható, kizárólag természetes – vegyianyag-mentes – alapokra épül, csökkentve a környezet további terhelését.

A berendezést az oltalom jogtulajdonosa, Bagyánszki Gábor a termelőkkel együttműködve folyamatosan teszteli és fejleszti. A tesztelés során a termelők a termőterület bizonyos részét az úgynevezett „kezelt” vízzel látják el. A mágneses kezelés az öntözővízen keresztül jótékony hatással van a növények biológiai fejlődésére, így az eszköz például – igazoltan – biogazdaságokban is használható. Használat esetén a teljes terület a gazda által korábban megszokott módon hasznosítható, annyi kivétellel, hogy pl. az egyik parcellára bekötik a Water2Farm berendezést. A kezeléseket nem csak szemmel, de különböző hiteles laborvizsgálati módszerekkel is ellenőrzik, de a növényegészségügyi és termésmennyiségbeli különbségek már szemrevételezéskor is látványos eredményeket mutatnak. A technológiát sárgadinnyénél, paprikánál, kukoricánál, kínai kelnél is használták már idehaza, de a fejlesztők javaslata alapján a növénytermesztés teljes spektrumában használható.

A kísérleti eredmények bizonyítják, hogy a berendezés növeli az öntözött területek hozamát, növeli a növények beltartalmi értékeit, ezáltal eltarthatóságát. A hulladék (sérült, beteg termény, növény) aránya jelentősen csökken mind a termelés, mind a szállítmányozás során. A kezelt víz javítja a növények stressztűrő képességét (időjárás, növényegészségügyi szempontok, kártevők), ezáltal önállóan is jobban ellenáll bizonyos kártételeknek. A kezelés elősegíti a vízben oldott állapotban levő tápanyagok felvételét, ezáltal lehetőséget ad a termelés során használt, a környezetet terhelő adalékanyagok és vegyszerek csökkentésére vagy elhagyására (műtrágyák, növényvédő szerek). Jelentősen visszaszorítja az öntözőberendezésekben lezajló vízkőképződést. Ráadásul az energiatakarékos üzemmód az öntözőművek fogyasztását (pl. áram, üzemanyag) is érezhetően csökkenti.

2016-ban az elsők között zajlott a sárgadinnyénél a kísérlet Roszik Tamás kertészetében, Dunavecsén, ahol 4, egyenként 500 méter hosszú dinnyesorra szerelték be a berendezést. A termelő elmondása szerint a növény fejlődése közben már látszottak a részeredmények: fejlettebb volt a növény, több virág volt rajta. Később a szüret során beigazolódott, hogy a kezelt vízzel öntözött területen a leszüretelt sárgadinnye mennyisége átlagosan 20-30 %-al meghaladta a kezeletlen területekét. A sérült, eldobott dinnyék aránya pedig fele annyi sem volt. Ez az alábbi képen is látható:

A piros vonal előtt kezelt, utána a kezeletlen selejt látható

 

A szüret mellett laborteszteket is végeztek: a dinnyék cukorfoka jellemzően 20%-al magasabb volt, ami a dinnyék esetében az egyik legjobb minőségi paraméter. A tárolási kísérlet során (6 nap, normál körülmények között, hűtés nélkül) pedig a kezeletlen vizes dinnyék rothadási, puhulási nyomai mellett a kezelt vizes gyümölcsök kemény héjúak, épek és egészségesek, beltartalmi értékromlás nélkül maradtak. A termelő kérésére akkor a berendezést, a jobb illeszthetőség érdekében,egyedi módon fejlesztették, amelyet azóta is használ.

Tudományosan bizonyítva a vízkezelés sárgadinnyében elért eredményeit, 2018-ban a növények funkcionális jellegét később Dr. Lukács Balázs András, az MTA főmunkatársa, biológus, növényökológus is vizsgálta. Az általa végzett vizsgálat során a Water2Farm mágneses vízkezelő berendezésnek a sárgadinnye funkcionális jellegei közül a fotoszintetikus aktivitásra, a növekedési rátára, a levelek ellenálló-képességére, a terméshozamra és a termés beltartalmi értékeire kifejtett hatását vizsgálta.

A vizsgálat során egy tényező, a víz típusának (kezelt, kezeletlen) hatását vizsgálták a sárgadinnye-levél jellegeire és a termésre. A vizsgálat eredménye szerint a kezelt vízzel öntözött egyedek nagyobb levélfelülettel rendelkeznek, mint a hagyományos vízzel öntözött egyedek (kontroll). A nagyobb levélfelület nagyobb fotoszintetikus felületet is jelent, ami a növény számára előnyös, hiszen a nagyobb felületen történő fotoszintézis hatékonyabb anyagcserét biztosít. Ez jelentősen segíti a növény növekedését. A hatékonyabb anyagcserét a kezelt növények levelének szignifikánsan magasabb nedves és száraz tömege is jelzi, ami több felvett vizet és beépített tápanyagot jelent. Az eredményeket az 1. táblázat foglalja össze.

Részben a hatékonyabb anyagcsere következménye, hogy a kezelt vízzel öntözött sárgadinnyék gyümölcsében a vízben oldható szárazanyag tartalom és a cukortartalom is magasabb volt (2. táblázat).

A vizsgálati időtartam alatt a kezelt soron jelentősen nagyobb terméshozamot regisztráltak, mint a kontrollterületen, aminek már a közvetlen gazdasági haszna is mérhető.

Figyelembe véve az eredményeket és az eszköz beruházási költségét a berendezés költségei már az első évben megtérülhetnek, ezért a jövőben szeretnénk a további növényeknél végzett kísérleti eredményekről is beszámolni, hogy a gazdák a lehető legtöbb információ birtokában hozhassák meg a megfelelő döntéseket.


NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése