Mezőgazdasági termelés

Az üres, háromszor kiöblített növényvédő szeres göngyölegek és csávázott vetőmagos csomagolóanyagok gyűjtése Magyarországon 2003 óta nonprofit vállalkozás keretében működik. Ez a vállalkozás tagja az Európai Növényvédelmi Szövetség által létrehozott speciális hulladékszakmai munkacsoportnak.


Az Európai Unió területén működő visszagyűjtési rendszerek közös célkitűzése a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek 75%-ának visszagyűjtése. Ezt az áhított célt elsőként a 2020. évre fogalmazta meg az European Crop Protection Association „Container Management” munkacsoportja. Az igazi cél természetesen az, hogy minden egyes kiürült és háromszor kiöblített göngyöleg visszaérkezzen a gyűjtőrendszerekbe és megfelelő előkezelést követően biztonságosan újrahasznosításra kerüljön.

 

 

A növényvédő szeres kannák a háromszori kiöblítést követően kiválóan alkalmasak az anyagában újrahasznosításra, mivel ezek a csomagolóeszközök általában a legjobb minőségű alapanyagok felhasználásával készültek (HDPE). Európa-szerte számos példa mutatja, hogy kis odafigyeléssel a hulladékká vált műanyag kannánkból kiváló minőségű, új műanyag termékeket lehet előállítani. Az ilyen módon újrahasznosított műanyagok felhasználási területe korlátozott; kizárólag olyan végtermékek előállítására használhatók fel, melyek esetében a termék nincs kitéve gyakori emberi érintésnek (pl: földalatti kábelvédő csövek).

 

 

A göngyölegek szakszerű öblítését a nonprofit vállalkozás weboldalán található oktatófilmek mutatják be. Külön film készült az integrált mosóberendezéssel felszerelt permetezőgépek, az integrált mosóberendezés nélküli permetezőgépek és a háti permetezőgépek használóinak is. Az öblítéshez felhasznált vizet minden esetben a permetezőgép tartályába kell beleönteni – ezzel is növelve a permetlébe jutó hatóanyagok mennyiségét.

A nem megfelelően kiöblített kannák jelenléte veszélybe sodorná a műanyagok biztonságos újrahasznosítását, ezért a cég megkezdte szemléletformáló programját: a „Három a magyar igazság” kampányt. A kampány célja a göngyölegek háromszori kiöblítésének népszerűsítése a gazdálkodók körében. Ebben a programban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz stratégiai együttműködés keretében.

Fenyvesi Rita/CSEBER

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése