Mezőgazdasági termelés

A CSO Olaszország Gyümölcs- és Zöldségszolgáltató Központ (CSO Italy) előrejelzései szerint az európai körtetermelés összesen kb. 2 199 000 tonna: ez mintegy 12%-os növekedés 2019-hez képest.


Bár az európai körtetermelés előrejelzése mintegy 12%-os növekedést mutat az idei évre 2019-hez képest, a termések méretei azonban kisebbek (-4%) a 2015-2018-as átlaghoz viszonyítva. Ennek oka leginkább az időjárás: tavaszi fagyok, a virágzás során eső és a gyümölcs növekedése során jégeső. Összességében így is elmondható, hogy jelentős hiány nem várható a körtéből és stabil, kiegyensúlyozott piac várható, világszinten.

Hollandia: stabilizálódik a piac

Hollandiában a Conference fajta betakarítása véget ért, a körte a tárolókba került. A mennyiség összhangban van a korábbi becsléssel, a méretek azonban nagyobbak, különösen azon tételek esetében, amiket az augusztus 31-ei héten szedtek. Egyelőre keresleti piac van, és az értékesítési árak folyamatosan esnek; ennek ellenére a kereskedők arra számítanak, hogy a helyzet hamarosan stabilizálódik. A holland Conference körte mellett elérhetőek olyan olasz fajták is, mint az Abate Fetel (’Fétel apát’) és a Kaiser (’Császárkörte’), valamint a francia Williams (’Vilmos körte’). Az idei olaszországi körte-hiány nem volt olyan súlyos, mint az előző évben, de így is számos – belga és holland - körtével teli kamion indulhatott meg Délkelet-Európába.

Belgium: kisebb gyümölcsök

A belga Conference körte döntő többségét leszedték és betárolták. A koronavírus elleni intézkedéseket betartva minden zökkenőmentesen zajlott, és sikerült időben betakarítani a termést. A tavalyihoz képest nőtt a betakarított mennyiség, méretben inkább kisebb gyümölcsökkel rendelkeznek, de a minőséggel nagyon elégedettek: a körték kemények és a sok napsütésnek köszönhetően kimondottan édesek.

Egyelőre keresleti piac van, így a frissen szedett, 55-ös és annál nagyobb méretű termékeket tisztességes áron értékesítik. A 45-ös és 50-es körték ára továbbra is kissé esik, de a kereskedők arra számítanak, hogy a betakarítást és a promóciók indulását követően ismét emelkedni fognak.

Németország: bővül a belföldi kínálat

Olasz körték dominálnak jelenleg a német piacon: a Santa Maria és a Fétel apát is teret nyert az elmúlt hetekben, ezen kívül a Boscs Flaschenbirnen (’Bosch kobak’) és a Vilmoskörte is nagy tételben elérhető. Az olasz körtén túl Törökország és Spanyolország a két nagy beszállító, ők a Santa Maria és a Limonera fajtákat exportálják.

Az import mellett jelentősen növekszik a német Vilmoskörte, Clapps Liebling (’Clapp kedveltje’) és Bosch kobak körték kereslete és kínálata. Általában a kínálat elegendő a kereslet kielégítéséhez, ennek ellenére az árakat itt-ott csökkentették a túlkínálat megakadályozása érdekében.

A német termesztésben kiemelkedik a Xenia (’Nojabraskaja’) fajta, ráadásul a Boden-tó térségében teret hódít. Míg 2018-ban mintegy 1400 tonnát takarítottak be, 2019-ben a teljes betakarítási mennyiség elérte a 2500 tonnát. Néhány éven belül a cél az, hogy körülbelül 5000 tonna regionális gyümölcsöt tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Olaszország: csökkent a termésmennyiség

Olaszország várhatóan kevesebb körtét fog betakarítani, mint egy átlagos évben. Az átlagos termelés a 2015-2018 közötti időszakban körülbelül 730 millió tonna volt, míg 2020-ban ezt 500 000 és az 550 000 tonnára becsülik, ebből átlagosan 145 000 tonna kerül exportra. A termésmennyiség visszaesése a tavaszi fagyoknak és az alternáriás betegségnek tulajdonítható, de szerencsére az ázsiai márványpoloska idén kevesebb kárt okozott, mint 2019-ben. A betakarítás eredményei jelenleg azt mutatják, hogy a Fétel apát az egyetlen fajta, amely esetében jelentős csökkenést tapasztaltak. 2018-hoz képest mintegy 35%-os csökkenést dokumentáltak, így különösen a 60/65 és 65/70 méretekre várhatóan nagyobb lesz a kereslet októberben. Ami a többi fajtát illeti: a Carmen betakarítása és értékesítése befejeződött, a Santa Maria tételeiből a kisebb (65 alatti) méreteket eladták, a többi nagy részét betárolták, később értékesítik. A Vilmos körte termése jó, mennyiségét tekintve megegyezik a 2016 és 2018 közötti időszak átlagával. A gyümölcsök viszont nagyon nagyok, ami a 70+ méret esetében árcsökkenést prognosztizál. A Császárkörte várhatóan átlagos évet zár.

Az ökológiai termelés az utóbbi években sokat fejlődött, és az olasz statisztikai adatok szerint jelenleg az össz-olasz termésmennyiség 5-6 százalékát, vagyis mintegy 40 000 tonnát teszi ki, melynek már az ¼-e exportra kerül.

Spanyolország: nagyobb az igény a csomagolt körte iránt

Az észak-spanyol Leidában a Limonera fajta értékesítése július 22-én kezdődött, az első Conference körte augusztus 31-én érkezett meg, és a Blanquilla fajta várhatóan szeptember 15 körül kerül a polcokra. Így a szezon a tavalyival nagyjából egy időben kezdődött. A tavasszal regisztrált heves esőzések miatt az idei termésmennyiség a fajtától és a termőterülettől függően kb. 4-5%-kal csökken. Összesen így 300 000 tonna mennyiség várható.

A Conference körte méretben kisebb lesz, a Limonera körte az előző évekhez hasonló kaliberű. Jelenleg nagyobb a kereslet a vártnál, és a kereskedők abban bíznak, hogy szeptember harmadik hetétől ez csak növekedni fog, amikor a csonthéjasok szezonja nagyjából véget ér. Szembetűnő a koronavírus-járvány hatása a körtefogyasztásra Spanyolországban. A spanyol leállás óta a körte fogyasztása jelentősen megnőtt, különösen a csomagolt körte esetében. A kereslet annyira megnőtt, hogy gyorsan kiürültek a készletek és a nyári szezont így a szokásosnál több mint egy hónappal korábban zárták. Az ágazat így optimista az új szezon kapcsán.

Dél-Afrika: ígéretes szezon

Késhet a szezon: még nem érték el a teljes virágzást a korai fajták, mint a Bon Cretien (’Szent Márton körtéje), Vilmoskörte vagy Bartlett és kedvezőtlen volt a tél a Forelle fajta számára. A piacon most elsősorban olyan korai piros körtéket igénylik, mint a Rosemarie, Flamingo, Cheeky vagy a Celina. A kereslet változása miatt a Beurré Bosc körtefajtát sorra eltávolítják az ültetvényekből, de a fent felsorolt virágzásban lévő fajtákra is hasonló sors vár. Jelenleg a Fétel apát körte a legnépszerűbb fajta dél-afrikában. Kicsit nehezebb termeszteni, de az összes többi fajtát felülmúlja termésátlagban.

A dél-afrikai körte kb. 40%-át exportálják, a fennmaradó 60%-ot a feldolgozóipar veszi fel, melyből főként szárított gyümölcsök, aszalványok és konzervipari termékek, befőttek készülnek.

Kína: kevesebb termés, nyugodt piac

A gyümölcs nagy részét már betakarították és betárolták. Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, és ennek következtében több fajta esetében is terméskieséssel számolnak. A Crown fajta betakarított mennyisége mintegy 70% -kal csökkent.

Ami a belföldi értékesítést illeti, az alacsonyabb volumen miatt a felvásárlási ár magasabb, mint a korábbi években, így a kiskereskedelmi ár is emelkedett. A fogyasztás azonban alacsonyabb a szokásosnál, ezért a helyi piacon az értékesítés lassabb. Általában a mennyiség csökkentése nem okozott hiányt, ezért a piac viszonylag nyugodt.

Ami az exportot illeti, az értékesített volumen fokozatosan visszatér a normális szintre. Ez az első év, amikor a kínai körtét Brazíliába is exportálják. Tervezték a körte-export bővítését, de a koronavírus megnehezítette a kapcsolatfelvételeket, így egyelőre elhalasztották az exporttárgyalásokat.

Egyesült Államok: növekszik a bio körte kínálata

A betakarítás augusztusban kezdődött a Bartlettel, így egy héttel korábban kezdődött a szezon a megszokotthoz képest. Az Anjou betakarítása szeptember elején kezdődött. Az ország északnyugati körte-kínálata kb. 2,1% -kal nőtt. A gyümölcsök méreteire nincs panasz, és látszólag sok gyümölcs van a fákon.

Növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó, azaz a bio körte aránya az Egyesült Államokban. A körte iránti kereslet stabil, a szállítások száma mintegy 24%-kal nőtt. Július környékén a kereslet értékben 2%-kal esett vissza, de ez részben a volumen visszaesésének tudható be. A koronavírus miatt nagyobb az igény a csomagolt körtére, de gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: az elérhető kínálat 25%-a már csomagolva kerül a polcokra.

Jelenleg is jó a kereslet a kaliforniai Bartlett és Bosch kobak körte iránt, ezen a héten pedig a Comice, a French Butter és a Seckel fajták következnek. A szüret a szokásosnál egy héttel később kezdődött. A termésmennyiség valamivel kisebb, ami magasabb árakat eredményezhet.

Ausztrália: Ausztráliában először termesztettek új körtefajtát

A termelők Ausztrália szerte elkezdték ültetni az első QTee körtefákat, amely egy új aromás vörös körte. A kertészeti fajtakezelő ausztrál cég (HBMA) rendelkezik a fajtára vonatkozó tulajdonosi jogokkal és termesztéshez szükséges engedélyekkel. A QTee fajta egyébként eredetileg Norvégiából származik.

A Hort Innovatio legfrissebb adatai szerint (2019 június) Ausztrália teljes körtetermelése kissé csökkent. A mennyiség 4%-kal 114 496 tonnára csökkent, de az érték 115,4 millió AUD-ra (70,9 millió euróra) nőtt. Az export volumene tekintetében is 26%-os a csökkenés (9190 tonna), ez értékben pedig 16%-kal, 16,4 millió AUD-ra (10 millió EUR) esett vissza. Az adatok alapján Új-Zéland (26%) és Indonézia (17%) volt a legnagyobb exportpiacuk. Az áruforgalmazásból az is jól látszik, hogy átlagosan a teljes termelésük 34%-a feldolgozásra kerül.

 

NAK / Horváth Vivien – forrás: Freshplaza

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám