Mezőgazdasági termelés

Paprika nyílt napot szervezett a NÉBIH Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya Monorierdőn. Az osztály több fajtaregisztrációs vizsgálatot végez, s idén a NAK kérésére a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították.


Szeptember 15-én, Monorierdőn, a NÉBIH Fajtakitermesztő Állomásán tartotta paprikára fókuszáló nyílt napját a NÉBIH Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya az érdekelt bejelentők illetve -nemesítők részére. A fóliablokkban összesen 210 paprika fajta került kísérletbe, melyből a fajtajelöltek száma 89 volt.

A bejelentők megnézhették saját fajtáikat, a vizsgálat során esetlegesen felmerült problémákat megbeszélhették a témavezetővel a növényállomány mellett. A bejelentések elsősorban hazai, kisebb részben külföldi bejelentőktől érkeztek. Évről évre nagyszámú paprikafajtát vizsgálnak a cseh társintézmény részére, kisebb számban pedig osztrák kérésre is.

 

A bejelentések célja többnyire a fajtaregisztráció. Az új fajták a kétéves úgynevezett DUS vizsgálat (megkülönböztethetőség, egyöntetűség, állandóság vizsgálata) és a fajtaleírás elkészülte után kerülnek fel a Nemzeti Fajtajegyzékre, majd a közös európai fajtalistára. A NÉBIH számos zöldségfajra, így paprikára is akkreditált, így a CPVO (Európai Növényfajta Hivatal) a vizsgálatok eredményét európai uniós fajtaoltalomra is elfogadja.

A NÉBIH Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya több más zöldségfaj fajtaregisztrációs, illetve fajtaoltalmi vizsgálatát is végzi a tordasi fajtakísérleti állomáson. Nagyszámú bejelentést vizsgáltak idén pl. tökfélékből, tojásgyümölcsből, görög- és sárgadinnyéből, zöldborsóból, csemege- és pattogatni való kukoricából, uborkából és vöröshagymából is. A legnagyobb fajtaszámmal a paradicsom DUS kísérlet került beállításra. Ebben az évben összesen 249 paradicsom- és paradicsomalany-fajtát vizsgáltak. A növényállományban, illetve a leszedett mintákon megfigyelt és mért tulajdonságok mellett a fajtaleírások több faj (pl. paprika, paradicsom, sárgadinnye, borsó) esetében rezisztenciatesztekkel is kiegészülnek. Ezeket a teszteket az osztály munkatársai külső, illetve a hivatalon belüli szakértők bevonásával a környező országok társhatóságai részére is végzik.

Az idén a NAK felkérésére a fajtaregisztráció feltételeként szolgáló DUS kísérlet mellett a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították. Az üzemi technológiát modellezve kerültek be a vetőmag-forgalmazó cégek hazánkban forgalmazott hagyma fajtái kisparcellán, négy ismétlésben, azzal a céllal, hogy független, cégsemleges kísérletben objektív összehasonlításra adjanak lehetőséget. Az érintett fajták betakarítása megtörtént, a kísérlet 2021. márciusában végződik, tárolási és beltartalmi értékvizsgálatokkal kiegészülve.


(NÉBIH/NAK) (fotó: Horváth Vivien)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése