Mezőgazdasági termelés

Az Európai Bizottság egy nyitott, fenntartható és határozott kereskedelmi stratégia felé veszi az irányt az elkövetkező években. Korunk egyik legnagyobb kihívásának és a polgárok elvárásainak való megfelelés érdekében a fenntarthatóság áll az új kereskedelmi stratégia középpontjában.

Az EU-nak új kereskedelmi stratégiára van szüksége az előttünk álló kihívások – a gazdasági helyreállítás, az éghajlatváltozás és a környezetkárosodás, a növekvő nemzetközi feszültségek, az unilateralizmus egyre nagyobb mértékű alkalmazása és annak a multilaterális intézményekre gyakorolt következményei – kezeléséhez. Az új stratégia ezért jobban beépíti az uniós kereskedelempolitikát az EU gazdasági prioritásaiba, ahogyan ezeket a zöld megállapodás és az európai digitális stratégia kifejti. Meghatározza továbbá a kereskedelempolitikának a Covid19-világjárvány utáni gazdasági helyreállításban játszott szerepét, és támogatja az EU geopolitikai törekvéseinek megvalósítását.

Az új stratégia célja a nyitottságon, fenntarthatóságon és határozottságon alapuló új kereskedelempolitikai konszenzus kialakítása. Megerősíti, hogy az EU globális szinten síkra száll a nyitott, szabályokon alapuló, méltányos és fenntartható kereskedelem mellett. Ezek elérése érdekében a stratégia kiemelten kezeli a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) jelentős reformját, ideértve a kereskedelemre és az éghajlatra vonatkozó globális kötelezettségvállalásokat, a digitális kereskedelem új szabályait, a versenytorzulások leküzdésére vonatkozó megerősített szabályokat és a kötelező vitarendezési rendszer helyreállítását.

Az EU mindemellett szigorúbb, határozottabb megközelítést fog alkalmazni kereskedelmi megállapodásainak végrehajtása és érvényesítése terén, a tisztességtelen kereskedelem elleni küzdelem és a fenntarthatósági aggályok kezelése érdekében. Az EU fokozza erőfeszítéseit annak biztosítása érdekében, hogy megállapodásai a megbeszélt előnyöket eredményezzék munkavállalói, gazdálkodói és polgárai számára.

A Bizottság közleménye magyar nyelven itt érhető el.

A Bizottság összeállított egy anyagot a legfontosabb kérdések tisztázására, ami magyar nyelven itt érhető el.

 

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése