Mezőgazdasági termelés

Az Egyesült Királyság kormánya 2021. március 11-én bejelentést tett az importellenőrzések ütemezésének módosításáról, ami további 6 hónap – bizonyos intézkedések esetében 9 hónap – felkészülési időt biztosít a vállalkozásoknak.

Az Egyesült Királyság és az EU között az áruk teljes mozgását ellenőrzik. Annak érdekében, hogy a vállalatok jobban fel tudjanak készülni az új helyzetre, a szigetország 2021. július 1-ig három szakaszban tervezte bevezetni az új határellenőrzést. A brit kormány felülvizsgálta ezeket az időkereteket és a következő módosításokról döntött:

  1. október 1-ig halasztva
  • Az állati eredetű termékekre (POAO), egyes állati melléktermékekre (ABP) és a nem állati eredetű, magas kockázatú élelmiszerekre (HRFNAO) vonatkozó előzetes bejelentési követelmények 2021. október 1-ig nem szükségesek, illetve exportbizonyítványra sincs szükség eddig az időpontig az állati eredetű termékekre és egyes állati melléktermékekre vonatkozóan.
  1. január 1-ig halasztva
  • Az előző pontban felsorolt termékek esetében a fizikai SPS ellenőrzést 2022. január 1-jén fogják bevezetni, amelyre kizárólag a kijelölt határállomásokon kerülhet sor.
  • A magas kockázati besorolású növények SPS fizikai ellenőrzésére is a fentiek vonatkoznak (2022. január 1-jét követően a kijelölt határállomásokon)
  • Az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek esetében előzetes bejelentési követelményekre és okmányellenőrzésekre lesz szükség, ideértve a növényegészségügyi bizonyítványokat is, de ezeket csak 2022. január 1-jétől vezetik be.
  • A Nagy-Brittaniába irányuló árukra vonatkozóan vámáru-nyilatkozatokra továbbra is szükség lesz, de a halasztott bevallási rendszer alkalmazásának lehetőségét, beleértve az áruk bevitelét követő hat hónapig tartó kiegészítő nyilatkozatok benyújtását 2022. január 1-ig meghosszabbították.
  • A Nagy-Britanniába való bevitelre vonatkozó biztonsági és védelmi nyilatkozatok benyújtására nem lesz szükség 2022. január 1-ig.
  1. márciusáig halasztva
  • Az élő állatok, valamint az alacsony kockázati besorolású növények és növényi termékek határállomásokon történő ellenőrzését 2022. márciusától fogják bevezetni.

További részletek: https://questions-statements.parliament.uk/written-statements/detail/2021-03-11/hcws841

A tájékoztatás felkerült a Nébih tematikus aloldalára is, ahol a Hivatal hatáskörébe tartozó szakterületeket érintő változásokról folyamatos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők: https://portal.nebih.gov.hu/brexit

 

(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése