A 2025-ös globális cseresznyeszezon szélsőséges időjárási viszonyok, eltérő terméshozamok és változó piaci körülmények mentén alakult világszerte. Míg egyes országok – például Olaszország és Svájc – növekvő termésmennyiségekkel és kiváló minőséggel büszkélkedhetnek, addig más régiók – mint Törökország, Görögország vagy Spanyolország – súlyos veszteségeket szenvedtek el a kedvezőtlen időjárás (fagykárok, viharok, hőstressz) miatt. Az áttekintés részletesen bemutatja a főbb termelő országok helyzetét, a piaci trendeket, valamint az exportlehetőségek és fogyasztói szokások alakulását.
A 2025-ös globális cseresznyeszezont eltérő termelési volumen és minőség, valamint változó piaci feltételek jellemzik. Az Egyesült Királyságban a cseresznyeszezon a szokásosnál korábban kezdődött a kedvező időjárásnak és a termelésbe vont új fajtáknak köszönhetően. Olaszország minden idők egyik legjobb szezonjáról számol be az északi termőterületen. Spanyolországban a szokásosnál később kezdődött a betakarítás a hűvös, csapadékos időjárás miatt, sőt a viharok és a jégeső jelentős veszteségeket okozott. Németországban a belföldi cseresznye piaci részesedése növekszik az importtal szemben. Franciaországban a kedvező időjárás és az állandó kínálat támogatta az erős értékesítési lehetőségeket. Ausztria továbbra is a Törökországból, Spanyolországból és Olaszországból származó import termékekre támaszkodik. Hollandiában a termés kiváló, a kereslet erős, az árak stabilak. Görögországban a termőterület növekedése ellensúlyozta a kedvezőtlen időjárás miatti, 70%-ot meghaladó veszteséget. Törökország súlyos fagykárokat szenvedett, ami a cseresznyetermés 70-80%-át károsította. Észak-Amerikában nőtt a termésmennyiség, de a kereskedelmi vámok nyomás alá helyezik mind az árakat, mind az exportot. Chilében erős az exportnövekedés, azonban fokozódnak a minőségi problémák. Argentína exportja stabil, a hangsúlyt a patagóniai eredetigazolással rendelkező cseresznyére helyezik. Dél-Afrikában a termőterületek növekedésével az exportpiacok bővítésére is lehetőség nyílt.
A részletes elemzés IDE KATTINTVA olvasható el.
Forrás: FreshPlaza
NAK / Fodor Attila, dr. Sidlovits Diána, Komma László